Без категория

Неврокопчани искат паметна плоча на Гоце Делчев в Гърция

80819-Banica-1

Патриоти в Неврокопския край са готови да съберат подписка с искане за поставянето на паметна плоча на лобното място на великия български революционер Гоце Делчев, пише вестник „Стандарт“ в днешния си брой. Десетки хора в региона се обединиха около идеята да се възстанови паметният знак на националния ни герой в днешна Гърция. Очаква се стотици да подкрепят това искане с подписка. По този начин ще се изпълни желанието на хиляди жители на Пиринския край.

„Вече минаха 111 години от гибелта на великия българин. А няма никакъв знак на лобното му място. Не се знае, че там е загинала толкова значима за историята ни личност. Недопустимо е. Крайно време е да се направи нещо по този въпрос от държавата ни, за да има паметен знак”, твърдят инициаторите.

 

Те са категорични, че Гоце Делчев заслужава това признание. Въпрос на преговори между България и Гърция е, нужно е взаимно да уважаваме героите си със съседите си, нали сме в Европейския съюз, твърдят те.

Някогашното село Баница, където войводата е покосен от куршум на турския аскер, вече не съществува. Местността Кариа, на която е било изградено селището, е на 25 км северно от град Серес. Това не трябва да е оправдание за липсата поне на надгробен камък.

Преди година и половина тогавашният областен управител на Благоевград Костадин Хаджигаев проведе предварителен разговор с префекта и зам.-префекта на Централна Македония в Гърция, които му обещаха съдействие.

 

„Трябва да се обединим около тази патриотична кауза, за да успеем”, убедени са жители на Неврокопския край. Те смятат, че трябва всяка година 4 май да се провежда възпоменателен българо – гръцки събор на лобното място на Гоце Делчев.

E

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене