Пламен Димитров: Заплатите да се индексират с инфлацията

Малката кошница – стоки, които купуваме всеки ден, е пораснала с 45%

Снимка: архив, БГНЕС
Всички заплати трябва да бъдат индексирани или компенсирани с инфлацията, 15-20 процента увеличение на годишна база, това трябва да стане и в публичния сектор. Малката кошница – стоки, които купуваме всеки ден е пораснала с 45 процента. Нуждите на хората и бизнеса са крещящи, заяви пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му по разчети на финансовия министър увеличението на минималната работна заплата би трябвало да струва около 700 милиона лева на годишна база и това трябва да се види в бюджета, а него го няма.
„На ход е бюджетната комисия. Удължаването на бюджета за 2022 година е грешен подход, да не кажа, че е на ръба на Конституцията“, допълни Пламен Димитров.

Според него дефицитът няма да попречи на България да влезе в еврозоната.

„Данъчната политика трябва да бъде преразгледана“, добави Пламен Димитров и уточни, че намалението на ДДС не трябва да става на парче. „Хлябът и брашното не се намалиха драстично, като се направиха на нулеви ставки“, поясни Димитров. Президентът на КНСБ заяви още, че пазарът трябва да бъде регулиран с цел да има по-малък ръст на цените.

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене