Предколедно съветниците на Банско увеличиха за втори път тази година кметските заплати, хвърлиха ФК „Банско” в ръцете на прокуратурата

Предколедно общинските съветници в Банско развързаха кесиите и увеличиха всички заплати, предложени им от кмета на общината Иван Кадев. На сесията във вторник пръв повишение получи самият градоначалник, чиято заплата вече е 3161 лв. На предишното увеличение тази година – през юни, съветниците одобриха Кадев да получава 2875 лв., поради което за 1 г. заплатата му е скочила с 661 лв.

Второ увеличение за 2022 г. получи и кметът на Добринище Петър Галчев, както и колегата му във Филипово Фаим  Моллов, който през юни мина на заплата от 1151 лв.

С 10% съветниците вдигнаха заплатата и на управителя на „Топлофикация Банско” ЕООД Тодор Тренчев, при това със задна дата – от 1 септември 2022 г. От 2 г. дружеството има сериозни финансови проблеми, но през зимата се опитва да осигури безпроблемно отопление на училищата и детските градини и поне към момента проблеми няма.

Допълнителни финанси получи  и НУ „Св. Паисий Хилендарски” в града, за да може да отоплява през уикендите физкултурния салон, където тренират художествена гимнастика 130 малки грации. Училището получило ноемврийските сметки и веднага разбрало, че няма как да се справи до края на годината, ако не желае децата да тренират на студено.

Щедростта на съветниците обаче беше дотук – с пълно единодушие те гласуваха предложението на Кадев да бъде подаден сигнал до Окръжна прокуратура – Благоевград за разследване за финансови злоупотреби и прекратяване дейността на търговското дружество „Футболен клуб Банско“, което е 100 % общинска собственост. Дружеството е регистрирано преди 14 г., след като Банско купува лиценза на втородивизионния „Пирин“ и през годините на неговото съществуване съдружници в него бяха благоевградският строителният предприемач Петър Байкушев, бизнесменът Любомир Бумбаров, ексдиректорът на фабрика „Вихрен“ Димитър Джампалски, екскметът на Благоевград Атанас Камбитов, месарският бос Тодор Наков, бившият общински съветник в Благоевград Димитър Урдев и др. Допреди 2 г. Община Банско щедро го финансираше, но последният опит на собственика да се ориентира къде потъват парите на данъкоплатците се натъкна на липса на всякакви счетоводни документи и пасиви за над 100 000 лв. Всъщност финансовите резултати на „ФК Банско“ вървят надолу от 2015 г., когато е отчетен оборот от 443 000 лв., а последният отчет на дружеството за 2019 г. показва едва 105 000 лв.  От 2г. търговското дружество няма никаква дейност.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене