4-ма от пиринските депутати с първа клетва в НС, К. Вигенин се закле и във фейсбук, Св. Танчев най-високо в парламентарната йерархия като шеф на група

изтеглен файл

За Кирил Котев и Димитър Танев от ГЕРБ, Борислав Миланов от Реформаторския блок и Атанас Стоянов от Патриотичен фронт това бе първата клетва като народни избраници и вероятно събитието за тях е било доста вълнуващо. Гербаджиите Даниела Савеклиева и Георги Андонов, Алиосман Имамов и Муса Палев от ДПС, Светлин Танчев от „България без цензура“ и атакистът Илиан Тодоров вече са минали по този път. По средата остана депутатът от БСП Кристиян Вигенин, който на практика също е новак в българския парламентаризъм – бившият евродепутат беше избран за народен представител в предишния парламент, но веднага след това стана министър на външните работи. Явно и той е вложил повече емоции в клетвата, защото още в 15.00 часа публикува на личната си страница във фейсбук клетвения лист с обещанието „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа“. Час по-рано пък уведоми феновете си, че „След малко започва дейността на новоизбраното Народно събрание. Пожелавам си не да губим, а да печелим доверие с работата си”.

Депутатката от ГЕРБ Даниела Савеклиева, която е една от най-активните потребители на социалната мрежа, се включи в 16.00 часа, за да уведоми почитателите си, че „Цецка Цачева е председател на 43-то народно събрание!“.

Не по-малко активният в интернет Имамов, който всъщност е доайенът на депутатите в Пиринско, защото произнесе „Заклех се!“ за 5-и път, този път не успя да сподели първи впечатления от новия парламент по патологичната за него причина: профилът му отново е „забил“ и е препълнен с един-единствен видеоклип на Силвия Метушева, който се разпространява като вирус лавинообразно при всяко кликване върху него.

Сред 11-те депутати от Пиринско за момента има 1 председател на парламентарна група. Това е групата на коалиция „България без цензура“, която вече ще се нарича „Български демократичен център“ и неин председател ще е Светлин Танчев. Според Танчев промяната в името се прави, за да няма тежест върху една партия, защото не всичките 14 депутати в групата са от ББЦ. Със статут на заместник шеф на групата на Реформаторския блок ще е друг пирински депутат – Борислав Миланов.

От народните ни избраници най-богат и с най-много връзки по високите етажи на властта е отново Светлин Танчев. Освен че е милионер, младият финансист има и видна рода – той е първи братовчед на бившия зам. главен  прокурор Борислав Сарафов, брат му Евгени е женен за дъщерята на вицепрезидента Маргарита Попова, а майка му Лили Танчева е била заместник-директор на българското училище в Либия и много близка на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Сред любопитните справки за 43-ото НС са тези, че само 80 от депутатите са дебютанти в този парламент, 194 ще са мъжете срещу 46 дами, а ако парламентът се запази до Димитровден на следващата година, ще черпят 8 броя Димитровци, сред които е и петричкият гербаджия Д. Танев, който при това се оказа съименник на депутата Димитър Танев от Стара Загора.

Първият работен ден на новите депутати мина под обсадата на 3  протестни демонстрации, които обградиха сградата на парламента – близо 1000 протестираха срещу избирането на Александър Медотиев – Бат Сали за депутат на ДПС от Кюстендил, двайсетина привърженици на „България без цензура“ викаха срещу отцепника от партията им Анна Баракова, а около 50 души на висок глас си искаха депозитите от КТБ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене