ЕКСКЛУЗИВНО! Само в Топ Преса! Ахмед Башев оправдан от Темида

Тепърва ще стават ясни мотивите за оневиняването на Ахмед Башев

12-годишна сага със скандален път приключва на първа инстанция

Бившият кмет на Гърмен е признат за невинен за длъжностно присвояване на 3 млн. лева

Оправдаха бившият кмет на Гърмен и ексдепутат от ДПС Ахмед Башев! Магистратите от Софийския градски съд го признаха за невинен по обвинения за длъжностно престъпление и присвояване на над 3 млн. лв., свързани с изграждане на път! Това става ясно от присъдата на съдия Пенка Велинова. Така сагата със скандалния път между селата Осеново и Рибново приключва 12 г. по-късно на първа инстанция.

Прокуратурата погна управника, че за времето от ноември 2006 г. до юни 2010 г. чрез 39 отделни деяния е присвоил пари на Община Гърмен, които имал задачата да пази и управлява. Според разследващите Башев се е разпоредил с парите и подписвал платежни нареждания в полза на „Хидро-Девин“ АД, като са плащани по-високи суми от калкулираните за изграждането на пътя.

Бившият кмет е оневинен и за второто обвинение за присвояване на 56 бона към „Пътинвест – инженеринг“ АД за неосъществен надзор на изграждането на новия път. Башев е признат за невинен и по третото обвинение за длъжностно престъпление. Прокуратурата смята, че той е нарушил Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), като е бездействал. По този начин е набавена облага за фирмата изпълнител, която е извършвала строително-монтажни работи, без да й се осъществява надзор.

Освен това разследващите посочват, че като кмет Башев е пропуснал да назначи комисия, която да извърши оценка по пазарни цени на стойността на имотите, които подлежат на отчуждаване.

Сагата с междуселския път започна през септември 2005 г., когато при проливен дъжд е затрупано от скали и камъни използваното до момента трасе. Държавното обвинение се заема да нищи ремонта на дългия 11 километра път.

Първоначално ексуправникът е погнат по казуса за безстопанственост. Той е изправен пред спецсъда, но делото минава през два фалстарта. Единият е свързан с това, че обвинителният акт е внесен от Окръжната прокуратура в Благоевград, а не от спецпрокуратурата, както изисква законът. При втория опит магистратите откриват, че в обвинението не са описани мястото, времето, начина и обстоятелствата на настъпилите вредни последици за общината. Нужно е да се конкретизира и размерът на причинените загуби, отбелязва съдът в определението си.

Разследващите описват, че след стихията Башев е назначил комисия, която да извърши оглед на място и оценка на щетите и да изготви необходимите документи и предложение за изграждане на алтернативен път. След становището й за наложително изграждане на такъв е поискано финансиране от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерския съвет. Нуждата от земни и пътни работи, баластрови настилки, водостоци и подпорни стени е изчислена на 905 хил. лева.

През юни 2010 г. на общината са предоставени над 17 млн. лв. Според прокуратурата при стартирането на процедурата не е била уговорена цената на строително-монтажните работи, а строителството започнало, без да е издадено разрешение и без да са сключени договори за надзор. Освен това по време на работата проектът бил актуализиран.

Скандалният бивш кмет от години е на мушката на Темида. Преди време той бе изправен на подсъдимата скамейка за неизгодна сделка, свързана с доставка на дърва. Според обвинението Башев купил дървата по 70 лв. Кубика, при положение че на метри от сградата на общината те са се продавали на двойно по-ниска цена. С това бюджетът на общината е бил ощетен със 7200 лева, сочи прокуратурата.

През ноември 2019 г. Ахмед Башев се озовава в ареста като заподозрян за купуване на гласове на местните избори в полза на единия от кандидатите. Башев сам съобщава във фейсбук, че е закопчан. След като е пуснат от килията, заявява, че в Гърмен масово са се купували гласове за 50 – 150 лева. „Пречех на някого да си купува гласове. Това е! В община Гърмен се раздаваха пари като салфетки в гръцка таверна“, коментира ексуправникът.

При задържането му органите на реда откриха в автомобила му 2 хил. лева, за които Башев твърди, че са негови лични пари. Намерени са и преснимани стари образци на бюлетини.

 

Съди държавата

Да съди държавата, се закани Ахмед Башев след ареста за купуване на гласове. „Да те задържат, без да те обвинят, да те разпитат като свидетел и да те освободят, преди да изтекат 24 часа. Смешна работа. Изобщо не искам и да ми се извиняват, аз ще си търся правата. Този път няма да простя на моята родина, предишния път й простих“, заявява бившият кмет.

На местните избори той не събира достатъчно гласове на първи тур и не стига до балотаж.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене