Под 3 лв. за литър: Цените на горивата падат

Правителството ще отпусне допълнителни средства, за да може мярката от 25 ст. за литър гориво да продължи до края на годината.

Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива коментира, че идеята е хората да бъдат по-удовлетворени от зареждането за Коледните празници.

„Като икономически ефект нямат смисъл тези 37 млн. Това преразпределяне на средствата и даване на пари на калпак изобщо не е добра идея. Хората, които се възползват от тези 25 ст., имат най-много финансови възможности“, заяви той в студиото на „България сутрин“.

От думите му стана ясно, че в последните две седмици тенденцията на международните пазари е следната: дизелът и бензинът паднаха с 45 долара. А до 2-3 седмици това трябва да се отрази и на колонките у нас.

„Лукойл“ взима цени на нефта от преди 10 дни. Сигурен съм, че до 2-3 седмици ще виждаме под 3 лева за дизела на определени бензиностанции. Вече не е реалистично да виждаме цени под 2 лева. Цената на метана падна с 1,60 лв. За декември прогнозната цена е с 20 лв. по-висока“, каза още Хаджидимитров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му се е увеличила повече от 3 пъти работата на хората, които работят на касите на бензиностанциите. Има струпване и опашки, посочи гостът в студиото.

Отстъпка от 1 лев на горивата, каквато предлагат от ГЕРБ, може да има, но не на тази бази, която е в момента – за всички потребители, категоричен е Димитър Хаджидимитров.

„Потреблението в България е около 10 млн. литра на ден, няма как 300 млн. да се съберат за един месец, от която и да е компания в България, и да бъдат разпределени с един лев надолу“, смята той.

Хаджидимитров каза още, че „Лукойл“ първо трябва да си покрие старите загуби и след това да се говори за споменатите 600-700 млн., които се очаква да влязат в хазната на бюджета.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене