18-г. гимназист сред младите фермери, кандидати за 50 хил. лв. безвъзмездна помощ от ДФЗ

18-годишен ученик в Природо-математическата гимназия в Кюстендил бе най-младият участник в информационна среща вчера в Благоевград, на която експерти от няколко служби дадоха разяснения за кандидатстване и получаване на безвъзмездна помощ от 50 000 лв. по Програма за развитие на селските райони, подмярка 6.1. Светлозар учи „Информатика и информационни технологии“, но за да кандидатства за стартова помощ за млад земеделски стопанин и фермер, ще се наложи да премине специализиран курс от 150 часа за всички кандидати без специализирано образование в сферата на селското стопанство.

„Този курс е задължителен и не ме притеснява, при добра организация човек намира време за всичко, което счита за важно“, коментира изискването Светлозар. Той разказа, че от малък активно помага на родителите си, които от 15 г. отглеждат овошки, основно череши и малко сливи, върху площ от около 70 дка в с. Копиловци. „Искам да кандидатствам по мярка 6.1 и като млад фермер да разширя стопанството и да подновя техниката“, обясни 18-годишният гимназист.

Той коментира, че изкупните цени на черешите през последните години не са високи, изкупуването е трудно, но най-сериозният проблем е намирането на работна ръка. „Няма качествени берачи и в повечето случаи набраната продукция не става за консумация, а само за преработка“, обясни младежът. Целта му е чрез безвъзмездното финансиране да увеличи семейното стопанство и да си купи нов трактор.

На въпрос за плановете му и дали смята да се ориентира изцяло към земеделието след завършване на средно образование, Светлозар бе откровен: „Ще поддържам стопанството на родителите ми, но имам намерение да продължа образованието си и да уча „Архитектура“. Знам, че ще е трудно, но земеделието ще е екипна работа, тъй като и нашите се занимават активно. Документацията за кандидатстване и приключване на проекти наистина е много, но майка ми помага и се справям. Присъствал съм на проверки и когато стопанството е изрядно, няма проблеми и не се притеснявам“, каза гимназистът.

Той не бе едиственият кюстендилец на срещата в Благоевград, на нея бе и съгражданинът му Георги Георгиев, който също се занимава с отглеждане на череши и сливи. „Изпатил съм от подобни процедури и знам, че вторият транш на субсидията много се бави. Голямото ни неудобство е, че в Кюстендил няма клон на РИОСВ, за жалост районирането не ни позволява да бъдем обслужвани в Благоевград или Перник, които са ни значително по-близо, и сме принудени да ходим в София“, обясни земеделецът.

Специално внимание към изискване, което се пренебрегва и често води до отказ за превод на втората половина от сумата, обърна на присъстващите експертът от РИОСВ Василка Топчиева. Тя подчерта, че РИОСВ трябва да се уведоми веднага щом кандидатът има яснота за терена, върху който ще развива дейността. „Често това се прави чак когато има реализиран проект – направени са насаждения или ферма, тогава нищо не можем да направим и отказваме финансирането“, предупреди експертът.

Тя съобщи, че кандидатите и сами могат да проверят дали терените, в които плануват да развият дейността си, попадат в защитени зони и обяви интернет платформи, чрез които да го направят. „В Благоевградска област 55% от територията е защитена“, предупреди експертът, като в отговор на питане от залата посочи, че общинските земеделски служби не правят никаква услуга на стопаните, променяйки начина на трайно ползване на земята от нива в пасище или ливада, тъй като това може да ги лиши от финансиране. „Това се прави масово с цел продажба на терените“, репликира мъж от залата.

Хората задаваха и въпроси, свързани с напояването на обработваемите от тях земи и какво би осуетило получаването на финансова помощ, за която кандидатстват.

На срещата стана ясно, че експерти на Националната служба за съвети в земеделието са на разположение да помагат, като пишат проектите и подготвят документите на кандидатите за помощ за млад фермер и земеделски стопанин, а срокът за подаването им изтича на 6 януари 2023 г.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене