Проф. Константинов видя сериозен пробив към съставянето на правителство

България трябваше да избере начина, по който си гласуват хората по света – с хартия, посочи експертът

Вчера беше направен сериозен пробив към решаване на проблема с промените в Изборния кодекс, беше направен и сериозен пробив към съставяне на правителство. Това заяви по БНТ изборният експерт проф. Михаил Константинов.

„Хубаво, че ще има правителство, лошото е, че се влошава положението в Украйна“, посочи той.

„В крайна сметка на българските политици им дойде акълът. Колкото и да е банално – те трябва да решават проблемите на хората. Крайно време е да се разтоварим от това говорене за промените в гласуването и да се занимаваме с важните въпроси“, каза Константинов.

Ще се върне смесено гласуване по избор, както беше до април миналата година. Предвидено е машината да издава и машинен протокол, който ще има контролни функции, тъй като разписките ще се броят, за да е ясно какво се записва в машината. Протоколът би трябвало да е максимално опростен, за да не затруднява комисиите.

Той е категоричен, че България трябваше да избере начина, по който си гласуват хората по света – с хартия.

Константинов се възмути, че след като има партии, които не могат да пратят достатъчно наблюдатели по СИК-овете, не могат да претендират да управляват България. Наблюдателите са най-сигурната гаранция за честни избори, посочи професорът.

Константинов отбеляза, че догодина ни предстоят местни избори, които са много сложни. Предполагаемата дата за тях ще е 25 октомври. Подчерта, че ще се гласува за общински съветници и общински кметове.

В София, Пловдив и Варна, където има райони, ще се гласува и за районни кметове. В селата около София, Варна и др. ще се гласува и за кметове на кметства. По думите му това би затруднило избирателите, които предпочетат да гласуват машинно.

Коментира и темата с изборния район „чужбина“, като обясни, че ако има такъв, ще има една листа „чужбина“ и част от депутатите, които партията печели, ще ги издърпа от тази листа, но общият брой мандати няма да се промени.

В България има 5 млн. и 200 000 избиратели, в чужбина – 1 млн. и 400 000. Общо избирателите у нас и по света са 6 600 000. Активната регистрация ще направи по-точни списъците в България, каза той, но уточни, че това няма да промени изборния резултат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене