Магичният и вечен храм на Добърско

До разложкото село Добърско няма магистрала. Но нашенци и чужденци не спират да бият път до селището. Причината за това е уникалната църква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, която само преди 8 години стана на 4 века. Построена е в далечната 1614 година като трикорабна базилика от заможни и будни добърчани. Наполовина е в земята, няма купол и камбанария. Но пък има куп други забележителности. Само в този храм Христос възкръсва от мъртвите с космически кораб. Встрани светии сякаш похищават земляните, като ги бутат в летяща чиния. Някои тълкуват изображенията като симбиоза между предците ни и някаква високотехнологична раса, дошла от космоса.

Затова село Добърско привлича любителите на тайни и загадки от цял свят със своята църква. Хиляди са чужденците, които отскачат от курорта Банско да селището, за да видят неща, които могат да видят само на кино. На пода в светата обител е плочата с двуглавия орел. В краката на гордата птица са скиптърът и жезълът, символи на светската и църковната власт. „Тази плоча притежава силно енергийно поле. Със сигурност помага на тези болни миряни, които влизат в храма с истинска и искрена вяра. Иконите също имат лечебна сила. Но истината е, че човек, който влезе тук, на практика храни душата си с видяното. Чудо е, че го има тук този свещен храм. Когато душата ти е пълна, няма как да не преодолееш болежките”, твърдят местн хора. Местните хора се гордеят с църквата си и от години настояват да бъде под егидата на ЮНЕСКО. Засега обаче е само сред 100-те национални туристически обекта на България. Камбаната вътре е подарена от монасите от манастира Ватопед в Атон през 1888 година. Много легенди за този уникален храм вървят ръка за ръка. Една от тях гласи, че някога на същото място се е венчал българският цар Иван Шишман.

Първият писмен документ за светата обител се пази в Рилския манастир и е царска грамота на същия наш държавник от 1378 година. Друг мит разкрива, че след злополучната битка в планината Беласица ослепените войниците на Самуил стигнали до Добърско. Останали да живеят на това място, като създали прочутата певчевска школа на певци слепци. В самата църква има изображение на Самуиловите воини, които мият слепите си очи с чудодейна вода. Малката трикорабна базилика е събрала ликовете на 460 библейски и местни герои. Няма и милиметър стена, който да не е изографисан. По централния и двата допълнителни корпуса няма празно място. За първи път тук е изографисан като светец Кирил Философ. Набива се на очи, че свети Георги и свети Димитър са изрисувани само тук и в Атон в цял ръст, а не на кон, както сме свикнали да ги виждаме. Образите на светци при норма от 4-5 за храм, тук са поне 30. Това не се среща никъде на друго място, твърдят иконографи. Има хипотеза, че художникът е бил жена, но засега това не се потвърждава. По онова време всички зографи са били мъже. Който и да е авторът обаче, той си е позволил да изобрази Исус Христос като астронавт. На един от стенописите Исус седи в нещо, което поразително прилича на високотехнологичен летящ апарат. С негова помощ божият син се въздига над земята, а под нозете му се виждат очертанията на атмосферата и стратосферата.

Възможно ли е в онези далечни години иконописците наистина да са виждали ракета? Този въпрос витае във въздуха, когато разглеждате със затаен дъх църквата. Стенописите смайват миряните и защото изглеждат, че все едно са рисувани вчера. А в храма дори не е правена реставрация. В идеално състояние е и другата уникална икона от сюжетната линия бог-астронавт – „Божието възкресение“.На нея Христос слиза в Ада и възкресява мъртвите. Той поема към повърхността в космическа капсула, подобна на тази, с която астронавтите се връщат на земята. Съдейки по надписа на плочата, вкопана в пода пред олтара, може да се предположи, че годината на строителство е 1122. Селското предание реди, че първите заселници са били ослепените след битката в Беласица през 1014 г. Самуилови войници. След поражението те се насочват към Рилския манастир, но по пътя ги застига люта зима. Много от тях са останали в днешното село Добърско. Те намират изцеление в лечебната вода, която днес извира в двора на средновековната черква. Лековитият извор блика край храма. Чудодейната вода извира на метри от гордостта на селището – храма „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Изворът лекува болките на очите. Няколко измивания в него и забравяте за проблемите със зрението, уверяват жителите на селото. „Преди време и аз страдах от очите, но започнах да ги мия редовно на извора и ги излекувах. И заради лековитата вода насам идват доста гости не само от страната, но и от чужбина. Някои пускат монети в него, за да се върнат отново на това свещено място”, категоричен е местен жител.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене