Петков и Иванов с ултиматум към ГЕРБ, ДПС и БСП

Това, което те предложиха, е среднощни гласувания, среднощни комисии, на крак, на парче, каза съпредседателят на ДБ

Министерски съвет на партия ГЕРБ избра и гласува тези машини. Не Мадуро, а Борисов. ЦИК с председател от ГЕРБ. Няма да коментирам чувалите с лъжи, казани тази сутрин. Това заяви Кирил Петков по време на брифинг на ПП в парламента. 

„Ние искаме да говорим за бюджета и решаването на реалните проблеми на хората, а БСП, ДПС и ГЕРБ избраха да отворят Изборния кодекс. Защо избраха този приоритет? Защо имат фиксация там? Това ли е най-важното“, попита той.

„Искат реално да направят подмяна на вота на българските граждани. Искам да затворят обществения съвет, който ги критикува, искат да усложнят гласуването на българите в чужбина. Държим да видим оттеглянето на целия законопроект. Ако Хартиената коалиция оттегли безумията си ние още днес ще влезем в зала“, допълни Петков.

„Никой не може да си представи, че реално такова обсъждане може да се случи на раздумка, набързо и да се разберем. Това не може да е сериозен диалог. Може да се случи при две условия. Едното е да изтеглите законопроекта и да започнем начисто. Второто, което предлагаме и днес ще внесем е временна комисия, която да се занимае с измененията на Изборния кодекс – структурирано, публично и по начин, който може да има смисъл, а не по лидерски приказки“, предложи Христо Иванов.

„Тя трябва да има срок на действие един месец и всеки да си отговори можем ли да реформираме изборния процес за една нощ, на една седянка? Можем, видяхте как. Но ако искате да разговаряме и да търсим решение, това е форматът. Не ни търсете за параванче. Да видим дали ще се съгласят или искат просто параванче“, каза още той.

„Това, което те предложиха, е среднощни гласувания, среднощни комисии, на крак, на парче. Ако имат достойнство и уважават избирателите, трябва да подкрепят тази временна комисия, която да работи не между 2 и 4 сутринта, когато всички българи спят, а да работи един месец пред очите на всички. Ние не вярваме, че това е целият фокус на българите. Нямаме и бюджет. Няма да стоим настрана, докато някой си приема изменения, прави машините на принтери между 2 и 4 през нощта“, допълни Петков.

Христо Иванов припомни, че ДБ е влизала в парламента и с хартиена бюлетина и това не е проблем.

„Ние се опитваме да върнем процеса в някакви релси, в които да се има минимално доверие. Това не са среднощни заседания като вермахта, който минава през нива със зелки. Не е лидерски раздумки. Ако искаме да ремонтираме изборния процес, след като г-жа Нинова е казала, че е приоритет, ние сме готови да се върнем и да гласуваме“, заключи той.

Докато журналистите се опитаха да зададат най-важния въпрос на Петков и Иванов дали се страхуват, че при смесеното гласуване с машини и хартиени бюлетини няма изобщо да влязат в парламента, те пъргаво се изнесоха в индианска нишка, без да отговорят и дума.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=external&v=1082385035777340

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене