Мартин Скорсезе: През младостта си воюваш с всички, ставайки по-стар избираш с кого да се бориш

Великият американски режисьор Мартин Скорсезе е роден на днешната дата през 1942 година. Сочен е за един от най-добрите в света в своята професия. С таланта си печели куп награди – номинации и носител на Оскар, Сезар, Златен Глобус и много други. Неговите филми са гледани от милиони хора, а признания и компименти, идват от цял свят. Благодарение на студентските си проекти Скорсезе впечатлява различни продуценти, както и успява да се запознае с влиятелни личности от филмовите среди, сред които Стивън Спилбърг и Брайан Де Палма – вторият поставя началото между приятелството и съвместната работа на Мартин и прочутия актьор Робърт Де Ниро.

През 1970 г. се ражда филмът ,,Уудсток“, а през 1973 – „Mean Streets“, в който Скорсезе работи точно с Робърт Де Ниро. Религиозна тематика, насилие, което не е прикрито, предателства, вътрешна борба на героите – Мартин ще промени киното завинаги. Следва филмът ,,Шофьор на такси“ от 1976 г., в който отново играе Робърт де Ниро, както и Джоди Фостър. Филмът носи 4 номинации за „Оскар“ и две за ,,Златен Глобус“, като печели и ,,Златна Палма“ в Кан. Мартин продължава усилената си работа и създава музикалната драма ,,Ню Йорк, Ню Йорк“ с Лайза Минели и, разбира се, Робърт Де Ниро. През 1980 г., на помощ се появява любимият актьор и приятел на Скорсезе – Робърт Де Ниро, който го убеждава да снима филма ,,Разяреният Бик“. Скорсезе излиза от депресията,  а с това признанията и успехът се завръщат – филмът носи ,,Оскар“ за Де Ниро, както и номинацията за най-добър режисьор на Мартин.

Превръща се в шедьовър и е определян като най-великият филм за 80-те години. В следващите години Скорсезе прави още няколко филма, които не са толкова добре приети, но през 1986 г. създава ,,Цветът на парите“, който му носи влияние и сигурна подкрепа за осъществяването на ,,Последното изкушение на Христос“. Този филм е създаден по романа на Никос Казандзакис, а в главните роли са Уилям Дефо и Дейвид Боуи. През 9о-те години Мартин Скорсезе създава филма ,,Добри Момчета“ – номиниран за 6 награди ,,Оскар“ и отново с участието на Робърт Де Ниро, както и наподобяващия на него – ,,Казино“ – без изненада – със същия актьор и Шарън Стоун. През 1999 г. се появява филмът ,,До краен предел“, а 3 години по-късно, любимият на много хора – ,,Бандите на Ню Йорк“ , в който участват Леонардо ди Каприо и Камерън Диас, като получава 10 номинации за ,,Оскар“. Леонардо участва в още един филм на Скорсезе – ,,Авиаторът“, който получава 5 награди ,,Оскар“.

Ето няколко умувания на големия американски режисьор:

Най-трудното е да съхраниш истинска простота.

Може би греша, но ми се струва, че с времето се научаваш да мислиш, преди да действаш.

Ставайки по-стар, от време на време трябва да избираш с кого да се бориш. През младостта си воюваш с всички. Ти си като боец на ринга, биейки се с всеки, който е излязъл. С възрастта започваш да осъзнаваш: изчакай малко, това не си струва изгубените сили, потърпи, докато не започне монтажът.

Струва ми се, че всеки чувствителен човек трябва да разбере, че насилието не може да промени света, а ако го промени, то ще е временно.

През 1980 в американската икономика е бил истински бум, на появяване на много милиардери. А това какво означава? Че всичко това е постигнато за сметка на огромно количество други хора.

Мен не ме канят в Белият дом, когато гледат мои филми. Всички канят, а мен не.

Киното удовлетворява вечната потребност за колективно безсъзнателно – потребността на хората към общи спомени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене