НАТО: Падналата в Полша ракета е на Украйна, но отговорността е на Русия

Инцидентът в Полша е предизвикан от отбранително действие на Украйна срещу руско ракетно нападение. Това обяви на извънредна пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Русия обаче носи най-голямата отговорност за случилото се, заради продължаващата война в Украйна, допълни ръководителят на Алианса.

Той ръководи спешното заседание на Северноатлантическия съвет, посветено на снощния взрив в Полша. По думите на генералния секретар няма данни използването на ракетата да е умишлено срещу Полша. „Нямаме и данни Русия да подготвя нападение срещу държава от НАТО„, допълни Столтенберг.

В срещата участваха посланиците на страните от пакта. От името на всички Столтебнерг поднесе съболезнования за смъртта на загиналите при инцидента. „Ще направим всичко необходимо, за да защитим всички съюзници„, категоричен беше ръководителят на НАТО.

Генералният секретар посочи, че е важно да бъдат установени всички факти по случая и подчерта, че Алиансът твърдо продължава да подкрепя Украйна в конфликта с Русия. НАТО ще засили присъствието си в източната част на Полша.

„Винаги съм внимателен когато трябва да давам квалификации. Особено когато Путин създава опасни ситуации и продължават руските атаки по украински градове. Може да има опасни последици за териториите на НАТО“, отговори Столтенберг на въпрос дали това е бил най-критичния момент за пакта от началото на войната.

https://www.vbox7.com/play:8b9e1fb4b7

 БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене