Неврокопчанинът Янко Кочев спечели конкурса за управител на МБАЛ – Разлог

Общинските съветници ще гласуват предложението за назначение на извънредна сесия на 15 ноември

Икономистът Янко Кочев е класиран на първо място в конкурса за управител на МБАЛ – Разлог, научи „Струма“. Вчера приключи последният етап от процедурата – интервю, до който са достигнали и тримата кандидати. На второ място е класиран Иван Найденов, данъчен служител, а на трето настоящият болничен управител д-р Божидар Велев. Конкурсната комисия ще внесе предложението си до ОбС – Разлог за назначаване на спечелилия конкурса, което ще бъде разгледано на извънредна сесия на 15 ноември.

Янко Кочев е от Гоце Делчев, той има опит като мениджър на няколко болници – в Ловеч, Оряхово, а през 2011 г. беше икономически директор на МБАЛ – Благоевград. Иван Найденов е от Разлог, икономист по образование, който работи в НАП – Благоевград. Д-р Божидар Велев е кардиолог по специалност, с над 40-годишна лекарска практика. Той е управител на болницата от 1998 г., т.е. вече 24 години, като последно бе избран през 2019 г.

Припомняме, че провеждането на конкурса бе белязано с протест от страна на членовете на Медицинския съвет в МБАЛ – Разлог, които изразиха недоверие към комисията и предупредиха, че са готови колективно да напуснат. Това бе посочено в отворено писмо, адресирано до председателя на ОбС – Разлог, кметовете на Разлог, Банско, Белица, Якоруда, областния управител, директора на РЗИ и председателите на съсловните организации БЛС и БАПЗГ в Благоевград, което бе изпратено и до вестник „Струма“. В писмото се посочваше,  че „за председател е определен млад лекар, който няма специалност, професионален и управленски опит, без да е посочено името му. В състава на комисията няма член, който да познава организацията и дейността на лечебното заведение, както и проблемите в здравеопазването, касаещи дейността на общинска болница, за да може да оцени качествата на бъдещия управител. Като „експерт“ в състава на комисията е назначен лекар, който не е работил повече от 20 години в лечебно заведение за болнична помощ. Неговото име също не бе посочено. Освен това бе изразено несъгласие с допускането до  конкурса за избор на управител на МБАЛ – Разлог ЕООД  на един от кандидатите, за когото в публичното пространство имало достатъчно информация за неговия управленски опит. Управляваните от него лечебни заведения  били оставени в тежко финансово и организационно състояние, включително и закриване на болница, се казваше в писмото. По повод писмото председателят на ОбС – Разлог д-р Мария Копанарова  коментира пред репортер на „Струма“, че няма нарушение на процедурата. Предложението за състава на конкурсната комисия е направено от кмета на Разлог и разгледано във всички общински комисии.

„На заседание на ОбС – Разлог бе направено предложение от общински съветник за промяна в състава, проведе се гласуване и беше избрана 5-членната конкурсна комисия. В нея влизат двама лекари, юрист, от социалната служба и директорът на РЗИ“, припомни д-р Копанарова. Впоследствие лекарите от болницата отправиха възраженията си по провеждания конкурс и на общинската сесия на 27 октомври. „Няма общински съветник, на когото темата за болницата да му е безразлична. Всички тези опасения сме ги имали, когато съответно общинска администрация е предлагала състав на комисията и общинските съветници са гласували нейния състав. Смея да твърдя, че комисията, утвърдена от Общински съвет, е достатъчно ерудирана и може да вземе правилното решение. Комисията е избрана напълно законосъобразно и към момента са минали два етапа от конкурса. Комисията следва да направи класиране и съответно Общинският съвет може да не избере първия. Вярвам напълно в експертното мнение на комисията след одобрението на Общински съвет. Във всеки един момент, ако ние видим, че болницата не се управлява по начин, по който да удовлетворява обществото, Общинският съвет може да прекрати договора на избрания”, успокои екипа на МБАЛ – Разлог вр.и.д. кмет на община Разлог Венцислав Гърменов.

Конкурсната процедура протече в 3 етапа – подаване на документи, представяне на бизнес план и събеседване.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене