Директорът на Пътното в Благоевград инж. Иван Кунев: Укрепването на двете свлачища при тунел „Железница“ на АМ „Струма“ ще стартира след 2 месеца

Укрепването на двете свлачища, които бяха установени северно и южно от тунел „Железница“ на АМ „Струма“, се очаква да стартира най-рано след два месеца. Това е срокът за приключване на процедурата по разработване и одобряване на техническите проекти за двата свлачищни участъка, след което предстои да бъде издадено строително разрешение от МРРБ за изпълнение на укрепителните дейности, заяви за „Струма“ директорът на Областно пътно управление – Благоевград инж. Иван Кунев. Укрепването на свлачищата ще бъде извършено от фирмите, извършили строителството в двата участъка, като за целта е проведена и обществена поръчка.
Въпрос кога тунел „Железница“ ще бъде пуснат в експлоатация към служебния министър на МРРБ Иван Шишков отправи и народният представител от ГЕРБ-СДС Стефан Апостолов. В отговора си регионалният министър посочва, че е сформирана междуведомствена комисия с представители на проектантските екипи на АМ „Струма“ – Лот 3.1, подучастъци 1 и 2, „Геозащита“ ЕООД – Перник, изпълнителя и строителния надзор, катедра „Геофизика“ към Факултета по транспортно строителство в УАСГ, ДА „Безопасност на движението по пътищата“, ДНСК, МРРБ и ресорни дирекции на АПИ, която е решила, че участъците не могат да бъдат въведени в експлоатация, преди да се изпълнят укрепителните дейности. Преминаването на движението при условията на въведена временна организация и безопасност на движението е въпрос на проектантско решение, което в момента се обсъжда и разработва.
Иначе строително-монтажните работи на тунел „Железница“, подучастък 2 на АМ „Струма“, включително и на обслужващия тунелен път при южния портал на съоръжението и площадката за хеликоптери, са изпълнени на 100%. Предстои да бъдат проведени изпитания на технологичното оборудване и системите за оповестяване и сигурност. След успешното завършване на тестовете ще се пристъпи към приемане на обекта с Акт 15 за установяване годността за приемане на строежа. Срокът за въвеждане в експлоатация на тунела ще бъде определен в зависимост от изготвянето на техническите проекти за двата свлачищни участъка и изпълнението на строително-монтажните работи по тях, пояснява строителният министър Иван Шишков.
Припомняме, че в края на септември при официалното пускане в движение на 3-км отсечка от АМ „Струма“ при Симитли министърът обясни, че са се договорили със строителя свлачището преди тунел „Железница“, което е от октомври 2020 г., да бъде укрепено на два етапа, за да може след 3 месеца движението в посока София да бъде пуснато през новопостроения тунел. До средата на следващата година укрепването трябва да бъде окончателно завършено.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене