Синдикалистите от Пиринско в челото на националния протест в София

Силно рамо на националния протест в София от страна на синдикатите от Пиринския край. Стотици са участниците в протестните действия в столицата от Благоевградска област. А в челните редици са активните членове на КНСБ. Те развяха знамената на най-големия синдикат и на Синдиката на българските учители и поеха по маршрута от храм „Александър Невски”.

След митинга пред Народното събрание започна и автошествие по бул. „Цариградско шосе”, организирани от КНСБ и КТ „Подкрепа”. В протеста се включиха превозни средства от цялата страна. Причина за недоволството е ефектът на кризата върху доходите и живота на българите.

Затворени за автомобили са бул. „Цар Освободител”, в отсечката между ул. „Раковски” и бул. „Васил Левски”, както и периметърът около площад „Александър Невски”. Автошествието минава през бул. „Цариградско шосе” и ще стигне до Площада на авиацията.

КНСБ и КТ „Подкрепа“ подготвиха съвместна декларация със спешни мерки за решаване на проблемите пред българските граждани. Около 14 ч. президентът Румен Радев ще се срещне с ръководствата на синдикалните организации.

Основните искания са за увеличаване на доходите, за гарантиране на трудовите и синдикалните права. Членовете на организациите настояват за ръст на доходите до края на тази година, който да компенсира кумулативното нарастване на инфлацията. Минималната заплата да стане 850 лева от 1 януари 2023 година, както и да се вдигнат минимум с 13% всички работни заплати в частния и бюджетния сектор.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене