Зеле Балкан е хитът за туршия

Българското зеле Балкан тази година е безспорен хит на щандовете на фермерите, но и на търговските вериги. Заедно с другата българска селексция то се утвърди като най-предпочитан сорт и за прясна консумация, но и за кисело зеле в бидон, без който българската къща не може да изкара зимата.

Предварително

И докато преди две седмици първите зелки Балкан се появиха за продажба по пътищата в камиони, както и на фермерски пазари в Драгоман на цени от около 1,30 лв, то в края на миналата седмица българска търговска верига вече го продаваше за 49 ст. килото.

Манията по Балкан, който наистина е хем плътен, хем крехък, тази година стигна дотам, че фермер от района на Драгоман сподели пред “Телеграф”, че клиенти предварително му заплащат за реколта през следващата година, за да се подсигурят.

Крехко

Каква е магията на Балкан, който може да се каже, че дори изпревари по популярност Кьосето, в което всеки първи българин се кълнеше, че по-вкусно от него няма. На първо място, то е по-устойчиво и фермерите по-лесно го отглеждат. Следователно има и така наречения търговски вид, обичан предимно от продавачите, не толкова от истинските ценители. За вторите е по-важно зелето да е вкусно, крехко и нежно, а не да бъде като футболна топка, която прилича на зелка, но никога няма да се развали.

Древност

Интересен факт при неговата селекция е, че съдържа гени на дивото листно зеле, популярно сред траките и древните гърци, но и в целия Средиземноморски район. Тези народи са го ползвали освен за храна, но и за лечение. Известен факт е, че листата на киселото зеле се налагат при изгорено, лекуват и кожни райони, но и разширени вени. Прясно изстискан сок от зелето пък се пие при криза на жлъчка, защото съдържа много голямо количество витамин С. Зелето е нискокалорично и в днешно време е отлично за диета.

Коледа

Точно този късен сорт е устойчив на мана и пероноспора, характеризира се с това, че понася високи температури и ниска влажност на въздуха, а може да се съхранява дълго, дори и след Коледа, което означава, че ако имате сухо и хладно помещение в къщата си, можете да хапвате салата от прясно зеле и през зимата.

Розетка

Сортът късно зеле Балкан има средно приповдигната, но компактна розетка. Зелката достига тегло около 4,5 кг, кръгла и плътна, но с много крехки листа с нежна консистенция и изправено чело над розетката. Има и добър търговски вид. Листата са тревистозелени и набраздени.

Българските сортове късно главесто зеле Балкан и Кьосе са най-популярните български сортове. Балкан, освен за късн, може да се засява и за средно ранно производство.

Глинесто-песъчлива

Семената се засяват през май-юни, за Северна България и в началото на юни. Разстоянието да е 40-60 см едно от друго. Идеална почва е глинесто-песъчливата с неутрална реакция. Не е препоръчително да се засажда на кисели почви. Не понася засушаване, да се полива на три-четири дни.

След грах

Може да се използва и като втора култура след грах, картофи, лук, чесън и др. Вегетационният период му е 130-140 дни. Реколтата е готова за прибиране през октомври-ноември. Преди да настъпят есенните студове, го приберете, защото при минус пет градуса може да измръзне.

Зелето съдържа витамини А, Б, С и Р. Аминокиселини, макро- и микроелементи като калий, калции, фосфор, манган и много витамин С, припомнят от Семената.шоп.

В кацата се слагат хрян и дюля

Все още е топло за кацата с кисело зеле. Въпреки това отсега е добре да знаете, че трябва да се снабдите с корени хрян, червено цвекло, листа и глави от целина, дюли, които се слагат заедно със зелките. Приготвянето на зимния еликсир е много лесен. Изчистват се зелките от външните листа, издълбава се дупка при кочана или просто се маха, ако пък главата е много голяма, се реже наполовина. След това се редят плътно в съда, насипва се морска сол обилно, между тях се слагат зеленчуците, хрянът и плодовете. Залива се със студена вода. Преди това се поставят на кръст лозови или черешови пръчки. Отгоре чиния и бутилка, пълна с вода, върху нея. Претака се или се разклаща всеки ден.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене