Атон в рисунки и фотографии

Мирослав Дачев и Андрей Янев реализират поредица от съвместни изложби, посветени на Света гора

В залата на Неврокопска Света Митрополия ще се представи интересен проект – изложбата „Атон в рисунки и фотографии“, плод на десетгодишните поклоннически и изследователски пътувания на художника Андрей Янев и проф. Мирослав Дачев.

В изложбената зала ще бъдат разположени десетки рисунки на големия ни художник, емоционално свързан със Света гора през годините, както и фотографии на монаси и ритуални служби в светата обител.

След почти десетгодишни поклоннически и изследователски пътувания до Атон, през 2012 г. Мирослав Дачев и Андрей Янев решават да реализират поредица от съвместни изложби, посветени на Света гора. Така се ражда проектът „Атон в рисунки и фотографии“ – заглавие, което ясно изразява техниките на показване и диалога между двамата автори. Началото е през септември 2012 г. в Бургас. Следват изложби в София, Тутракан, Гоце Делчев, Враца, Троянски манастир, Видин, Златоград. Всяка следваща изложба включва и непоказвани до момента фотографии и рисунки. Фотографиите и рисунките са плод на над 50 експедиции до Света гора с различна продължителност (някои до седмица, други – за по-дълго).

Зад видимия десетгодишен юбилей на „Атон в рисунки и фотографии“ се крие още един – десет години от създаването на Центъра за семиотични и културни изследвания. Център, на който Мирослав Дачев и Андрей Янев, заедно с група съмишленици, са учредители; Център, който от 2012 до днес осъществява всеки техен досег до Света гора.

Експозицията с куратор проф. Аксиния Джурова е съпътствана от представяне на едноименния албум „Атон в рисунки и фотографии”, посветен на тези поклоннически пътувания, богат на рисунки и снимков материал както и на книги от поредицата Атониада.

Андрей Янев е художник, чието име се свързва с множество изложби живопис в България и в чужбина, с редица творчески национални и международни проекти, с престижни награди в областта на изкуството. Атон е една от основните теми на неговото творчество, чрез която е разпознаваем както в България, така и в различни европейски държави, в САЩ и в Китай.

Мирослав Дачев е професор по семиотика на изкуството в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” и член-кореспондент на БАН. Автор на осем тома от поредица „Атониада”, която излиза с благословия от Атон и е част от колекциите на всички Светогорски манастири, на различни световни библиотеки и на Ватиканската библиотека.

 

Изложбата може да бъде видяна от 08 до 27 ноември  в залата на Неврокопска кСвета Митрополия – бул. Гоце Делчев №1.

Откриване 18:00 ч, 08.11.2022 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене