Проверка на РУО в гимназия в Разлог разкри 30% отсъствия на ученици, водят се присъстващи, а са в чужбина

В Професионалната гимназия по механизация на селско стопанство в Разлог са установени нарушения при извършена проверка след сигнал на учител, освободен от длъжност в деня, в който му е издаден болничен лист.

Георги Цуцуманов е с 30-годишен стаж като учител по физическо възпитание и спорт в гимназията. В края на миналата година получава инфаркт и заради влошеното му здравословно състояние се налага да използва платен годишен отпуск и болничен. Получава обаче предизвестие и заповед за прекратяване на трудовото правоотношение от директора на учебното заведение Татяна Динчева, което той отказва да подпише.

„Тя беше разбрала, че от 19 септември 2022 г. излизам в болнични. И побърза същия ден да ми връчи предизвестието за пенсиониране. А се бяхме договорили със счетоводителката, че на 20 или на 21 септември ще й предоставя болничния лист, който предоставих на 21-и“, обясни пред БНТ Георги Цуцуманов.

„При представяне на предизвестието и заповедта за прекратяване на трудовото взаимоотношение лицето е посочило, че не може да получи предизвестието поради обстоятелството, че има издаден болничен за времето на неработоспособност от деня, в който му се връчват тези документи. На практика няма как да бъде прекратено трудовото правоотношение, докато той ползва такъв отпуск за болничен. Съгласно нормативната уредба болничният лист трябва да бъде предоставен на работодателя в двудневен срок, но както и практиката приема, така и в самата наредба е изписано, че уведомяването на работодателя не е задължително да става с предоставянето на болничния, а може да бъде направено и по телефон, и по друг начин, след което впоследствие болничният лист да бъде предоставен на работодателя. Т.е. в този случай лицето има право на защита и следва да потърси защита от съда за неправомерно уволнение и да поиска да бъде възстановен на работата, която е заемал преди уволнението“, разяснява казуса благоевградският адвокат Теодор Тошев.

Само 8 месеца остават на Георги, за да придобие нужния учителски стаж. Заради прекратяването на трудовия му договор по-рано той ще получава със 170 лева по-ниска месечна пенсия.

„30 години съм бил учител и що-годе нещо съм дал, и то немалко. Като почнеш от професионално ориентиране, събиране на деца, защитаване на училището… В момента взимам с 10% по-малко от пенсията, която ми се полага“, споделя Георги Цуцуманов.

„Той по принцип по закон си е пенсиониран, така както си е поред, без да има някакво заядливо отношение от моя страна“, заявява Татяна Динчева, директор на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог.

Георги пуска жалба до Регионално управление на образованието в Благоевград, посочвайки нарушения, които според него водят до занижаване качеството на учебния процес.

При извършена проверка от Регионално управление на образованието в Благоевград са констатирани редица нарушения в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанството в Разлог.

„Ние сме установили и имаме процента на отсъстващите, някъде около 30% в различните проверки. За нас това е достатъчно висок процент и ние ще направим всичко възможно това нещо да бъде преодоляно“, казва Методи Попов, началник на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ в РУО – Благоевград.

„Ученици, които се водят на училище, но въобще ги няма. Фиктивно записани или са в чужбина, или дойдат за момента, поседят малко, пак бягат за чужбина, явят се на ДЗИ…”, разкрива пенсионираният учител. Той потвърждава, че също е помагал за това да съберат учениците в класната стая, като има проверка, и го обяснява така: „Едно от страх, другото – и самите колеги да си запазим работните места. Това беше под диктовката на г-жа Динчева. По всякакъв начин да се съберат учениците в клас, за да може, като дойдат от РУО – Благоевград, да се види, че има присъствие“, разказва още Георги Цуцуманов.

„Проблемът е в 12-и клас, където вече са навършили 18 години и имат желание да работят допълнително“, отговаря Татяна Динчева, директор на гимназията.

Професионалната гимназия разполага с пансион, в който по документи пребивават 24 ученици. Също по документи се оказва, че тези ученици използват и училищния транспорт.

„Установили сме повече ученици, които се водят в общежитието, от тези, които са били в момента. Тези ученици, които са на общежитие и остават там, не могат да ползват автобусите, с които се осъществява транспортът дотам“, казва Методи Попов, началник на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ в РУО – Благоевград.

„В общежитието са подготвени и са редуцирани списъците, така че да бъде ясно кои ученици остават на общежитие и пътуват в първия и последния ден от седмицата, и кои ученици пътуват всеки ден. В момента получавате субсидии за това нещо, нали? Да използвате и общежитие, и училищен транспорт? е въпросът ни към директорката, на който тя заобикаля отговора с думите: „Аз смятам, че основното тук не са субсидиите, просто им са създадени едни добри условия за образователна дейност“.

„Продължаваме проверките и ако там не се предприемат необходимите мерки, тоест не установим промяна в ситуацията, се продължава в посока търсене на писмени обяснения и евентуално налагане на дисциплинарни санкции и наказания“, категоричен е Методи Попов, началник на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ в РУО – Благоевград. Към този момент няма наложени дисциплинарни санкции, но проверките продължават, уточнява Попов.

От Регионалното управление на образованието в Благоевград допълниха, че проверките ще продължат не само в конкретната гимназия, но и във всички училища на територията на областта.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене