Архангелова задушница е – молим се за душата на починалите

Всяка година в съботата, предшестваща големия християнски празник, посветен на водача на небесното войнство – св. архангел Михаил /Архангеловден/, православната църква отдава почитта си към нашите покойници чрез една от трите най-големи задушници за годината – Архангелова.

Задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки.

Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден – защото събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

Името „Задушница” произлиза именно от значението на този ден – молим се „за душата” на почиталите. На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.

Правят се помени или, наричани още – раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб)

Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

На този ден не се работи, не се пере, не се върши никаква домакинска работа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене