Кресна се препълни от гости в традиционен събор

кресна-събор1

Близо седмица по-рано в Кресна за­мириса на празнуване. Централният площад „Кресненско въстание“ и съседните му улици „Олимпия“ и „Струма“ и пространствата край моста над р. Струма се изпълниха с все­възможни люлки, вър­тележки, съоръжения за игри и забава, от множество сергии и щандове, замириса на прегарящи пържоли и кюфтета на скара. Кул­минацията обаче бе на 18 октомври в събота. По пладне пазарската шарения поотслабна от присъствие, а централната част на площад„Кресненско въстание“ се пре­пълни в очакване на планираното от общината музикално шоу,като за сцена бе използвана приповдигнатата част пред об­щинската сграда.

кресна -събор

Стартът бе поставен от во­кална група „Приятели“ от София с ръководител Калинка Ни­колова, коя­то вече е с второ госту­ване в Крес­на. Първото бе по време на провеж­дания тук традиционен празник „Дни на Пирин“, посветен наненаглед­ната Пирин планина.

След тези „приятели“ на му­зиката, сцената се развихри от песни и танци, сътворени от тан­цьорите и певците от детския ансамбъл „Веселяче“, ръководе­ни от Любомир Марянски.

Принос във всеобщото весе­лие имаха и мъжката и женска­та част на читалищния ансам­бъл „Синаница“.

Нататък щафетата бе поета от известните изпълнители на на­родни песни Димитрина Добри- нова от Горна Брезница и Румен Стойков от Кресна в дует и в ин­дивидуално участие, а след тях микрофона бе в ръцете на фолк звездата Борис Дали.

Като капак на настроението, във времето на притъмняване, небето над Кресна се изпълни със светлинни илюминации от тържествена заря.

Всичко това се случи след от­криването на традиционния за Кресна октомврийски селище празник-събор, посветен на па­трона на местния храм-памет- ник-костница „Св. Иван Рилски“, покровител на дома, семейство­то и народа.

Честта на откриването бе на кмета инж. Илиян Кръстев, кой­то поздрави съборяните с праз­ненството, пожела им късмет, здраве и добри иднини за Крес­на и общината.

Поздравления и упование във вярата Христова отправи пък архиерейският наместник на Санданска духовна околия Ге­орги Танчев.

Сред гостите бе и народната представителка Даниела Савеклиева.

От националния съвет на БЧК Деница Баръмова благодари на Кресна, че осигурява възмож­ност родният Червен кръст тук и в района на Кресненския про­лом вече да провежда по-голя­ма част от мероприятията си по подготовка на екипи, действа­щи при бедствия.

Да припомним и това, че ле­тописът на празника-събор наКресна започва от 1941 г. тогава е издействано от Търговско-стопанската палата разрешение. По време на тоталитарното упра­вление празникът е бил на 7 ноември и се водил като Събор на Българо-съветската дружба и с посвещение на Великата октом­врийска социалистическа рево­люция. По-старото му издание, по време на 18 и 19 октомври и с църковен привкус, тъй като в това време се чества и патронана църквата „Св. Иван Рилски“, е от 1991 г., което е с решение на Общински съвет.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене