Черен петък 2022 наближава!

Черният петък води началото си от САЩ и затова се провежда всяка година в деня след Деня на благодарността. Потребителите посещават търговските вериги, за да закупят подаръци за предстоящите коледни и новогодишни празници. Терминът “черен” идва от желанието на търговците да преминат от “на червено” – red (на загуба), “на печалба” – black, с което всъщност искат да кажат колко важни за просъществуването на бизнеса им са последните месеци от годината.

С какво се свързва наименованието “Черен петък”?

Наименованието на този ден води началото си от далечната 1951 година, когато в американското списание Factory Management and Maintenance се споменава за много хора, които се обаждат след празника на благодарността, за да поискат още един почивен ден поради болест. Освен това американската полиция нарича петъка и съботата черни поради претоварения трафик през тези два дни.

Търговската активност в тези последни дни на ноември била пословична, поради което през 1961 г. месната управа взема решение да нарече тези дни “Големият петък” и “Голямата събота”. Въпреки приетите текстове терминологията никога не влиза в сила, защото търговците в тази част от годината успяват да излязат “на черно” или на печалба. Поради желанието да оставят в името нещо положително, станалият по това време вече популярен израз „Черен петък“ се запазва.

Как да получите най-добрите оферти за Черен петък 2022 г?

Освен лоялни търговци, за съжаление има и много некоректни търговци, които виждат в Черния петък възможност да печелят от некачествена и залежала стока. Ако сте следили цените в предходните месеци, ще забележите рязко покачване в определени стоки, които по време на промоцията ще спаднат до особено привлекателни нива. Все пак може да става въпрос за некачествена стока, която търговците се опитват да продадат.

Онези от вас, които предпочитат да пазаруват в удобството на домашния уют е добре да ползват само уебсайтове, които са със защитена връзка. Можете да сте спокойни, когато в адрес бара има катинарче и буквата S (https). В случай, че попаднете на недобросъвестен търговец, може да изискате обратно парите си с писмен иск за оспорване към банката посредник на превода.

Съвети при покупката на стока на Черен петък

  • Може да намерите стока на добра цена и качество, но преди да завършите покупката, е добре да проверите дали същата стока не се продава на по-изгодна цена на друго място.
  • Внимавайте за такси, комисионни и други скрити условия при покупката, както и дали са налице срокът на доставката и опцията за връщане на стоката.
  • При продажбите на Черен петък много поръчки трябва да бъдат обработени за кратко време, поради което спедиторите често пъти забавят стоката, което е нормално в случая.

Кога е най-подходящото време за пазаруване?

Възможно е по време на самия Черен петък да няма останали хубави оферти поради засилената потребителска активност в предходните седмици. Това означава, че ако пазарувате по-рано, ще закупите по-качествена стока.

Често наличностите на много търсени стоки приключват още в навечерието на петъка, тъй като цените са понижени преди самия ден. Освен това цените на някои търсени стоки могат да поскъпнат по време на Черния петък, така че не се двоумете, ако трябва да закупите стоката си преди определената дата на събитието.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене