Песента избра мен! Звездата от „ПИРИН ФОЛК“ Иван Паланов пред Топ Преса: Създадоха ме любовта и подкрепата на публиката!

Интервюто взе Цвети ДИМИТРОВА.

Иван Паланов е от гр. Велинград, но в момента живее и работи в гр. София. Завършил е Национална Спортна Академия със специалност Кинезитерапия. Занимава се с музика от 2 години, като началото на професионалното му развитие поставя запознанството му с Илиян Михов – Баровеца, който е негов ментор. Любовта му към фолклора и специално към македонската песен произтичат още от прапрадядо му, който е родом от банското село Обидим, а по-късно се преселва във велинградското село Чепино. Семейството на баба му се е славело с музикални певчески самодейски заложби, а баща му свири на тромпет, акордеон и китара. Споделя, че харесва фестивала ‘‘Пирин Фолк‘‘ и една от детските му мечти е била именно да се качи на голямата сцена. Мечтата му се сбъдва, когато през 2019 г. е класиран и участва в конкурса за нова авторска песен с „Пиринска мома хубава“ по текст, музика и аранжимент на Илиян Михов. От Фестивала си тръгва със специалната награда на Фен Фолк ТВ. Участвал е и в двете издания на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ Банско. На „Пирин Фолк“ Сандански 2020 печели Наградата на журналистическото жури в Конкурса за авторска македонска песен с “Любов или гурбет”.

За мен е чест и удоволствие да интервюирам млад,и успешен фолклорен изпълнител Вие сте завършил в Национална Спортна Академия със специалност  Кинезитерапия. Предвид този факт на една успешно развививаща се професия в наши дни защо избрахте музиката?

По скоро тя избра мен, защото ако трябваше аз да я избирам, това щеше да стане много по-рано. Но разглеждайки въпроса от друга страна, музиката ме избра в точния момент – тогава, когато съм добил качествата да оценя и разбера каква магия носи тя в себе си.

Откъде извира любовта ви към фолклора и защо точно фолклорната музика?

Първите ми спомени от детството са свързани с фолклорни инструменти като тамбура, акордеон… Под техен съпровод се пееха народни песни и то от македонската фолклорна област. Тези песни правеха празниците ни още по големи и запомнящи се. Всичко това е оставило трайна следа в съзнанието ми и е посяло семенцето на любовта към фолклорната музика.

Вие сте част от екипа на една от водещите продуцентски компании в страната, в този ред на мисли, ви питам къде е границата между комерсиалното и автентичното при фолклорната музика.

Когато станах част от музикалната компания на братя Касъмови, те имаха много ясна и точна концепция за мен и творчеството, което трябва да предложа на почитателите в жанра. Авторският репертоар е заложен като точка номер едно в тази концепция. Това работи много добре лично при мен, тъй като наистина с тези песни хората свързват моето име. Винаги съм се стремял да избягам от комерсиалното, като правя интересни аранжименти и създавам авторски песни, с които ще заинтригувам аудиторията и ще се отлича. Пътят на комерсиализма е много по-лесен, разбира се, много по-лесно е да направиш нещо, което знаеш със сигурност, че ще се хареса, нещо наложено, проверено, отколкото да рискуваш и заложиш на авторското!
Но както казах по-нагоре, аз за себе си съм избрал пътя!

Има ли хора от вашето семейство от който сте наследил дарбата да пеете или ви е вродено?
По бащина линия ми е предадена тази дарба. От баща ми знам, че прадядо ми е пеел много хубаво.

Кога за първи път излязохте на сцена и къде – какви бяха емоциите, които почувствахте при първата си среща с публиката?

За първи път стъпих на сцената на фестивала Фолклорна магия 2018г. в град Банско. Емоциите са незабравими, защото похвалата, която получих, ме накара да търся път за по нататъшното си развитие.

Участвали сте на Пирин фолк Сандански няколко години подред. Взели сте и награда от фестивала. Какво е усещането да си на тази сцена и да си тръгнеш и със статуетка? За Пирин Фолк мога да говоря много, дори и в момента, когато се сетя, усмивката е отново на лицето ми…

За първи път стъпих на тази магична сцена през 2019г с песента ,,Пиринска мома хубава“. Тогава получих наградата на Фен Фолк ТВ и бях забелязан от моите продуценти от Ара Мюзик
През 2020г се явих с песента ,,Любов или гурбет“, която получи наградата на журналистическото жури. Тази песен стана моята емблема, моята визитна картичка, с която и до ден днешен хората ме разпознават!
А 2021г се явих с песента ,, Балада за двама влюбени“, която взе |||-та награда на фестивалното жури.
Мога да кажа, че този фестивал е една магия, а усещането не може да се сравни с нищо. Дори тази година отидох, но само като зрител и изпитах отново същото вълнение, същия трепет…все едно бях на сцената!
Там традициите наистина са живи!

Явявали ли сте се на други фестивали?

Да, още в самото начало на моята кариера се явих на фестивала ,,Фолклорна магия“ в град Банско. Исках да усетя какво е да се качиш на такава сцена, да натрупам опит, който би ми било полезен за в бъдеще.

 Тази година излезе и първият ви самостоятелен албум „Хоро се вие“. Разкажете ни за него – колко и какви песни съдържа, колко време ви отне подготовката?

Албумът ,,Хоро се вие“ е събрал в себе си 13 песни от македонската фолклорна област. Зад този проект стои голям екип от професионалисти, с които сме работили много, за да постигнем този резултат.
Включили сме разнообразни песни ,за да може да има за всекиго по нещо!
Мога да кажа, че отзивите са много добри, хората го харесват, слушат, изпращат ми снимки, клипчета, пеят песните, което много ме радва и означава, че аз съм си свършил работата!
Тук е моментът да благодаря на моите продуценти от Ара Мюзик, които са винаги зад гърба ми, на всички автори, които създадоха тези прекрасни песни. Няма да ги изброявам, тъй като са много и може да пропусна някой… и не на последно място разбира се на невероятната публика за любовта и подкрепата, която ми засвидетелстват ежедневно.

Какво друго, ново подготвяте за почитателите си?

Не съм спирал да работя и да правя нови песни. Съвсем скоро ще се завъртят в ефира на Фен Фолк ТВ телевизионните версии на двете ми нови авторски песни ,,Яница омайница“ и ,,Биляна мома хубава“, които представих на „На мегдана с Фен Фолк ТВ“ в гр. Велинград.
Текстът и музиката и на двете песни са на големия композитор Никола Ваклинов, аранжиментът на ,,Яница омайница“ е на орк. Щуро маке, а на ,,Биляна мома хубава“ на македонския композитор Сашко Митковски.
Има още няколко много интересни проекта върху, които работя и са на път, но не искам да издавам още!
Първо искам да видя как ще се възприемат горните две песни, защото много залагам на тях, на мен са ми много любими. Надявам се и хората да ги харесат и оценят!
Публиката е най-големият ни коректив!

Бихте ли отправили послание към читателите на Топ Преса.

Искам да пожелая на вашите читатели на първо място да бъдат здрави, да не спират да следват мечтите си и да вярват в тях, защото рано или късно те се сбъдват!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене