Ски курортите ни се готвят за зима – с по-високи цени, но очакват силен сезон

Вижте къде може да карате ски у нас

Снимка: БГНЕС
Туристическият бранш очаква този зимен сезон да се доближи до нивата на една от най-добрите години за туризма в България – 2019 г., заяви каза в интервю за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той напомни, че през зимния сезон в годините 2018/2019 г. около 1,600-1,650 млн. са били чуждестранните посетители в периода от средата на декември до средата на април.

Експертът уточни, че това не са само туристи, избрали да почиват в зимните ни курорти, а и такива, които са предпочели страната ни заради балнео, спа, културен, винен и медицински туризъм или са имали бизнес пътувания до България. Това означава, че средно около 450 000 – 550 000 чужденци са пристигали месечно в страната през тези три месеца, отбеляза Драганов.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма прогнозира, че за този зимен сезон се очаква България до голяма степен да се приближи до нивата на 2019 г., което означа да достигнем и надминем бройката 400 000 или общо над 1,2 млн. посещения за периода декември – 22 март.

Най-много гости тази зима в България се очакват от съседните ни страни – Румъния, Гърция, Турция, Република Северна Македония и Сърбия. От Великобритания се очаква посещенията да са над 23 000. Традиционен е интересът към зимната почивка в България и от страните от Централна Европа, скандинавските държави, Турция и Израел.

По думите на Драганов записванията за предстоящия сезон вървят много добре, когато става въпрос за пазар Великобритания и за други пазари, свързани с чартърни полети, което означава възстановяване на тези програми, спрени през 2021 г.  Според него по цени страната ни е конкурентна на дестинациите, предлагани в Европа – Австрия, Италия, Швейцария, Франция. Той изтъкна, че България е предпочитана и заради ски училищата със съответните услуги за всички възрасти туристи.

Както лятото, така и тази зима, инфлацията и цените на горивата няма да спрат пътуванията на българите, смята специалистът. Основания за тази прогноза му дават очакванията цените на почивките тази зима да се задържат и заради компенсациите за бизнеса, а ръстът на заплатите и пенсиите да даде възможност на част от българите да отделят средства и за зимен отдих.

Очакваме интензивен поток от страна на българските пътувания с цел туризъм, като около Коледа и Нова година те ще са близо 530 000, от които около 60 000 ще са в чужбина. Всеки уикенд се очаква да има по 110 000 пътувания на българите в страната тази зима към ски курортите и към балнео и спа дестинациите на България, допълни експертът.

Какво ще е положението по курортите?

Ръст на британски, ирландски, български, турски и гръцки туристи се очертава за зимния сезон в Пампорово, на фона на цялата несигурност на пазара, заяви пред  БТА Татяна Маринова, маркетинг директор на „Пампорово“ АД.  До 20 ноември се продават онлайн лифт карти и резервации за ски сезона на цените от миналата зима.

На миналогодишните цени са ранните записвания и за хотелите на „Пампорово“ АД, които също важат до 20 ноември. Дотогава са в сила отстъпки за настаняване, достигащи до 40 процента. Особено активни са резервациите за коледно-новогодишните празници.  По отношение на записванията за целия сезон се наблюдава по-скоро плахост при заявките и резервациите, допълни Татяна Маринова. По нейни прогнози туристите вероятно ще заложат на резервации на ски ваканция в последния момент.

Началото на ски сезона ще зависи от метеорологичните условия, ако температурите паднат достатъчно, е възможно ски зоната да заработи още в началото на декември. Около 80 процента от пистите в Пампорово са осигурени с оръдия за изкуствен сняг.

За момента не се предвиждат ценови промени в Банско и „Кулиното“

Промяна в цените през този зимен сезон в Банско за момента не се предвижда, но това ще стане ясно в началото на декември, тъй като ситуацията е динамична, а зависим изцяло от цените на горивата и енергоносителите, коментира на БТА маркетинг директорът на концесионера на ски зоната „ЮЛЕН“ АД Иван Обрейков.

Банско запазва миналогодишните цени на сезонните карти за лифтовете, закупени в периода до 10 декември. След тази дата е възможна актуализация на цените на сезонните карти, в зависимост от икономическата обстановка в страната и региона, посочват от ски зоната и допълват, че от години ски курортът не е променял стойността на сезонните карти, въпреки растящите цени на енергоизточниците.

Лифтовете са в готовност, през лятото е направена профилактика. Обявената дата за официално откриване на сезона е 17 декември. При наличие на сняг, курортът ще отвори и преди тази дата с параметрите на нисък сезон като цени.

Промяна в цените за момента в поддържания от общината ски център „Кулиното“ край Разлог не се предвижда, каза за БТА зам.-кметът на община Разлог Иван Гюров. Поради проблем със снегоутъпкващите машини Общинският съвет е гласувал отпускане на 80 хиляди лева за закупуване на машина, която е по-висока клас и ще подготвя по-добре пистите за каране. През изминалия зимен сезон двете писти – голямата с дължина около 900 метра и детската, която е около 300 метра, са посетени от около 6000 души. Основно това са жители на общината, както и туристи, отседнали в района на Разлог. През последните две години са провеждани и ски училища на територията на „Кулиното“.

Ски пистите на територията на курорта Семково край Белица ще работят при наличие на сняг, пистите са над четири километра, но няма машини за сняг, каза за БТА Кирчо Кирчев, който отговаря за базата на Техническия университет в курорта. Съоръженията на територията на курорта са в изправност, направена е профилактика.

Има увеличение на резервациите на туристите за предстоящия зимен сезон и в най-големите хотели в Боровец. Традиционно в курорта се радват на британски туристи, както и на българите.

Има увеличение в цените на нощувките през този сезон, което е предизвикано от инфлацията. Цените на картите за лифтовите съоръжения за новия сезон ще станат известни към декември.

Курортен комплекс Паничище разполага с няколко ски писти. Най-дългата е „Рилски езера“ – около три километра, разполага и с лифт, който може да превози 960 души на час. Предлага ски екипировка под наем, както и обучение от квалифицирани инструктори. Предимно за начинаещи е малката писта „Магнолия“. До хижа „Пионерска“ има писта за шейни с дължина 1130 м. Писта „Бекяра“ е с дължина от 470 метра и капацитет до 280 души на час. Писта „Аждера“ е дълга 400 метра и е с капацитет 250 души на час, като разполага и с влек за деца. Към момента на територията на общината има над 100 обекта за нощувки, повечето къщи за гости и малки семейни хотели, а по-големите места за настаняване са основно в Паничище. Освен различните писти, курортът е предпочитано място за отдих и заради близостта със Сапарева баня, където е най-горещият минерален извор на Балканите, както и със Седемте рилски езера.

От 1 октомври влезе в сила зимно работно време на лифта до Седемте рилски езера. Въжената линия работи всеки ден от 9.00 до 16.30 часа, цената на еднопосочния билет е 15.00 лева, на двупосочния – 25.00 лева, като има лека корекция в цената, в сравнение с миналия сезон. Деца до пет години се качват на лифта безплатно, а намаление ползват деца, пенсионери и инвалиди.

Корекция в цените вероятно ще има и за картите за ски-пистите.

Достъпни са цените засега и в ски център „Осогово“, който се намира на 18 километра от Кюстендил, той ще очаква клиенти за новия сезон с обработени писти и достъпни ски карти, обясни за БТА собственикът на ски центъра Явор Спиридонов. Цената за ползване на всички съоръжения за един ден от възрастни през миналия сезон беше 40 лева, а ски картата за деца – 30 лева. В Ски център „Осогово“ се предлагат и възможности за индивидуално и групово обучение по ски и сноуборд, както и наем на ски екипировка.

Ски писта „Осогово“ е с висока степен на трудност, дължина 910 метра и широчина 45 метра, а горната й част се открива гледка към връх Руен (2251 м) – най-високият в Осоговската планина. Оборудвана е със система за изкуствен сняг, обработва се ежедневно със снегоутъпкваща техника и е осветена за нощно каране.

В съседство се намира т.нар. „шейнарска писта“, дълга 1300 метра, тя е с по-малък наклон, което я прави подходяща и за по-неопитни скиори. Ски писта „Людмил Янков“ носи името на кюстендилския алпинист, музикант, поет и автомобилен състезател, участник в експедициите „Лхоце’81“, „Еверест’84“ и др. в Алпите, Памир и Хималаите. Пистата е с дължина 382 метра и широчина 35 метра. На пистите през сезона работят три влека, тип „паничка“.

Основните клиенти на зимната зона са гости от България, Македония и Гърция. Край зоната има няколко места за настаняване. Все още не са обявени цени за предстоящия сезон.

Планинският курорт Беклемето в Национален парк “Централен Балкан” разполага с две алпийски писти с влекове (1,2 км), детска писта с влек, писта за ски-бягане, ски гардероби и училище с квалифицирани учители, каза за БТА Цветомир Таслаков от ски центъра. Ски пистите се обработват с естествен и технологичен сняг и в зависимост от времето се пускат в края на декември – началото на януари.

Миналата година имаше увеличение на цените, очаква си и тази да бъдат повишени, но все още не е решено с колко. Училището разполага с петима лицензирани учители. Индивидуалното обучение беше 50 лева за час, а при груповото цените варират според броя на учениците.

Безплатна обаче е пързалката за най-малките в курортния комплекс, по която могат да се спускат с шейни, найлони и всякакви зимни приспособления.

Подготовката на съоръженията в ски център „Каранашеви“ край Котел ще започне в началото на декември, обяви собственикът Димитър Каранашев. Пистата се намира в местност „Трите вятъра“ на четири километра от града, като е предпочитана от туристи от Източна България. По думите на Каранашев, клиентите им най-често идват в почивните дни и през ваканциите, и са предимно от Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Русе.

Ски центърът разполага с малка писта с минимален наклон, където инструктор помага в първите стъпки на начинаещите. Мястото е подходящо и за малки деца с шейни. На второ ниво е пистата за начинаещи с дължина 250 метра. Третото ниво има стръмен склон с 30-градусов наклон и дължина 150 метра и е територия за по-напреднали. В стандартните категоризации тази писта е от клас червен, предпоследен в класификатора.

Качването на високите писти се обезпечава със ски влекове. Има и две оръдия за сняг.

Стопаните на единствената ски писта във Врачанския балкан – „Пършевица“ вече се подготвят за зимния сезон. Проверява се техническото състояние на ски влековете и на машините за обработка на снега, правят се необходимите текущи ремонти, обясни за БТА Васил Милчев, който стопанисва както пистата, така и едноименната туристическа хижа. Пистата е дълга 1000 метра, има и две детски писти в близост – по 100 метра. Ски съоръженията работят, когато в планината падна достатъчно сняг или от три до пет месеца през годината, защото не разполагат с оръдие за изкуствен сняг.

Досега възрастните скиори можеха да се спускат по „Пършевица“ срещу 25 лева на ден и да ползват гардероб срещу 10 лева, а децата караха ски за 10 лева и ползваха гардероб срещу пет лева дневно. Васил Милчев обясни, че вероятно цените ще се повишат през новия зимен сезон заради непрекъснато увеличаващите се цени на електроенергията, но това трябва да стане много внимателно, защото може да откаже любителите на зимните спортове да се качат в планината.

Пистата във Врачанския балкан е много популярна сред жителите в областта и близките населени места от съседни области. Предпочитана е от тези, които, независимо от възрастта, са решили да се научат да карат ски.

През зимния сезон 2022/2023 г. в ски зона „Родопи“ в Пловдивска област ще работят ски пистите „Хижа Здравец“ – голяма и малка, „Копривките“ – ски училище с плац за начинаещи и пистата на еко хотел „Здравец“. Това каза Димитър Николов председател на ски клуб „Копривките“. Курортът е на 20-ина минути път с кола от областния град, предлага писти с различна дължина и денивелация, което ги прави подходящи както за начинаещи, така и за по-напреднали скиори.

Плацът за начинаещи скиори на „Копривките“ има голяма ширина, а пистата е с дължина 400 метра. По-напредналите скиори могат да използват пистите на хижа „Здравец“ като голямата е с дължина 1200 метра, а малката – 300 метра. Пистата при еко хотела е със средна трудност и дължина 300 метра. Пистите разполагат със система за технически сняг, но заради цената на тока, все още не е ясно дали ще се използва, уточни Николов. По думите му цените са по-социално насочени, в сравнение с големите курорти. Има и обособени места за шейни, найлони и други приспособления за пързаляне.

За района е характерен еднодневния туризъм.

Павел баня е целогодишен курорт, който привлича гости с лековитата си минерална вода. Той е балнеоложка и туристическа дестинация, в която има множество къщи за гости, както и хотели от висок клас, предлагащи пълна гама от СПА процедури, каза за БТА кметът на общината Иса Бесоолу. Според него курортът е в готовност за започване на зимния туристически сезон и не се наблюдава отлив на туристи. Засега цените спрямо миналата година се запазват, което не се отразява на обслужването, коментира Бесоолу. По думите му има увеличение на заявената леглова база спрямо месец октомври м.г.

Павел баня предлага различни възможности за туризъм през зимата – наблизо се намират ски пистите на връх „Бузлуджа“ и язовир Копринка, а целогодишно работят както културните институти, така и заведенията в града и околностите. В града идват български и чуждестранни туристи, които искат да съчетаят почивката с лечение. Курортът е профилиран за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, болести на периферната нервна система, следоперативни манипулации, гинекологични заболявания и други, а минералната вода е една от най-богатите на флуор в Европа, като в същото време има слаба радиоактивност, което означава, че не е опасна, посочи още Иса Бесоолу.

Гледката на паметника на връх „Бузлуджа“ създава интересна атмосфера за ски туризъм. На северната страна на върха се намира ски зона от две малки писти, а надморската височина е около 1400 метра. Локацията работи ежедневно при наличие на достатъчно сняг и разполага със снегоутъпкваща машина, има и ски учители. Около паметника има две хижи и един хотел, но в региона има различни възможности за настаняване.

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене