Световна сензация: Археолози откриха гроба на Свети Николай Чудотворец до Анталия

Гробът е открит в църква, която някога е била наводнена от Средиземно море

При разкопки в древна църква в Турция археолози откриха гробница, принадлежала на Свети Николай.

Според Express гробницата е открита в църква, която някога е била наводнена от Средиземно море и на мястото на която много по-късно е построена друга църква. Но след повече от 1600 години археолозите успяха да открият гробница в някога наводнена църква в град Демре в района на Анталия в Южна Турция.

Византийската църква е построена върху древните основи на основна църква и е била използвана като място за поклонение от православните християни между 5-ти и 12-ти век. Мястото е заобиколено от статуи на Свети Николай.

Експерти откриха останките от основна църква през 2017 г., като направиха електронни проучвания, които показаха празнини между пода и земята. Мозайката и каменният под под нея тогава помогнаха да отведат експертите до оригиналната църква, а сега до гроба на Свети Николай.

Осман Йеравсар, председател на провинциалния съвет на Анталия за опазване на културното наследство, казва: „Първата църква била наводнена с издигането на Средиземно море и няколко века по-късно нова църква била построена на върха.“

„Сега стигнахме до останките от първата църква и пода, на който е стъпвал Свети Николай. Плочката на пода на първата църква, по която е ходил Свети Никола, е изровена“, каза Йеравсар.

Свети Николай е живял между 270 и 343 г. сл. Хр. и е известен с това, че наследява пари, които раздава на бедните.

Той е раннохристиянски епископ на Римската империя и е известен още като „Николай Чудотворец“. Свети Николай също бил благочестив християнин, който се придържал към ученията на Исус относно продажбата на всички светски притежания и подпомагането на бедните.

Въпреки че малко се знае за Свети Николай, неговата легенда за подаръците е източник на вдъхновение за Дядо Коледа.

Превод: БЛИЦ

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене