Кметът Илко Стоянов: Ще предложа таксата притежаване на куче да бъде намалена на 1 лев

Кметът Илко Стоянов: Ще предложа таксата притежаване на куче да бъде намалена на 1 лев. Целта ни е не да пълним общинската хазна, а да имаме реална представа за броя на домашните любимци в Благоевград, така можем да се справим и с безпризорните животни

Кметът на Благоевград Илко Стоянов заяви, че ще направи предложение до Общински съвет – Благоевград за намаляване на годишната такса за притежание на куче, като от 30 лева тя да стане един лев. „Нашата крайна цел е да се справим с наболелия проблем с бездомните четириноги на територията на общината. Една от основните стъпки за това е да имаме данни относно броя на домашните любимци в града и малките населени места. За съжаление нерядко се случва собственици да изоставят своите кучета или техните новородени на улицата. Ето защо моето намерение е да  въведем една съвсем символична такса и хората да осъзнаят необходимостта от това отглежданите от тях животни да бъдат регистрирани в Общината“, коментира кметът Стоянов. Той подчерта, че към момента в регистъра фигурират едва около 300 домашни кучета.

„През последните две седмици извършихме 97 проверки на собственици на кучета. Оказа се, че 97 от тях не са пристъпили към регистрация на домашните си любимци. Въпреки нарушенията, които констатирахме, не сме издавали фишове, а само предупредителни протоколи. Действията ни са по-скоро насърчителни, с цел хората да спазват законовите изискванията“, коментира кметът Стоянов.

Община Благоевград напомня, че съгласно чл. 175 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и във връзка с чл. 116 от Закона за местните данъци и такси, регистрацията на кучета, отглеждани в домашни условия е задължителна. За да бъде спазена процедурата, следва собствениците на животните да подадат декларация, ведно с копие от паспорта на домашния любимец, на деловодството на Община Благоевград. Регистрацията е напълно безплатна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене