Христо Иванов: Изправени сме пред три фундаментални кризи

Христо Иванов / БГНЕС
България е изправена пред множества кризи, но три са фундаментални, според нас. На първо място това е геополитическата конвулсия, която се случва с нас. Нейната остра фаза започна с агресията на Путин в Украйна. Но тази агресия не е двустранен въпрос. Тя е най-острата част на един праг към нова епоха, която, за съжаление, острото противопоставяне на международната сцена  е все по-определящо в международните отношения. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в реч на първото заседание на 48-то Народно събрание.

„Агресията на Путин не е само опит за завземане на територия на съседна страна. Това е опит за пренаписване на правилата, по която функционира международната система. Това е опит за преразглеждане на архитектурата, в която ще функционират държавите от Източна Европа. Неслучайно в навечерието на тази агресия в парламента получихме обръщение от руското правителство, в което се призовава преразглеждане на международната сигурност – да преразгледаме съюзите, в които се намираме, защото така Москва иска“, заяви още той.

„Ние не можем да си затваряме очите за тази война и тази нова епоха. Не е достатъчно кажем, че България е за мир, той ще настъпи. За съжаление това така не става. Замитането на темата за войната под килима не е въпрос дали си военнолюбец или не, а е въпрос дали си отговорен към реалноститите или не. Има един ясен отговор – България трябва да постави в центъра своята сигурност само в рамките на съюзите, към които принадлежим, да сме активни и отговорни членове, а не да се опитаме да водим политика на неутралитет, мислейки си, че така нас ще ни отмине тази глобална геополитическа конвулсия”, посочи още той.

Вторият фундаментален казус, по думите на съпредседателя на ДБ, е политическата криза, сковала страната. Според Иванов, управлението на служебни правителства вече не е изключение, а по-скоро все по-устойчива тенденция. В лоното на всичко това е корупцията, смята още той.

Като приоритет той посочи укрепване на отбранителните ни способности, няма избор между социални мерки и националната сигурност, трябва и двете, изтъкна Иванов.

„В България има проблем на модел системна корупция и без да я решим, няма как да затворим всички врати за влияние на Кремъл. Това ще е аксиома за каквито и има за съставяне на правителство“, коментира още той.

Той подчерта, че съдебната реформа, реформата на ВСС е крайъгълен камък за решаването на всички проблеми.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене