Кметът на Белица иска таван на цената на дървата за огрев

В началото на отоплителния сезон все още в много райони на страната има недостиг на дърва за огрев. Цената на всички енергоносители се повишава, затова много хора се връщат към отопление с дърва. Притеснени са обаче, дали ще ги получат навреме за зимата. В Белица общинското ръководство настоява дървата в региона да са с предимство за населението на общината. Освен това предлагат и таван на цената от 75 лева за кубик.

Почти 100 процента от семействата в община Белица разчитат на дърва и пелети за да се топлят през зимата. Много от хората в града и близките села, разказват, че все още не са получили необходимите за сезона дърва за огрев.

„Писали сме се през лятото, още не са ни докарали. Притеснявам се, двама възрастни хора сме в една къща, без дърва за сега“, споделя жена от града.

„Направих заявка в горското, няколко месеца, обаче не върви нещо поръчката, не идва, чакам все още“, разказва Иван – друг местен.

„Няма дърва, те добиват, доставят, но на ден по 2 – 3 курса, населението колко хиляди ни е тук… Трябваше по-рано да се пуснат дървата, защо чакат октомври. Декември, почват дъждовете, студовете“, казва Ахмет Кьоров.

Притесненията не свършват с това дали хората ще получат дърва навреме, цената на кубик също е твърде висока. За да спести малко пари, Ахмед от село Горно Крайще добива дървата сам.

„Контингент местно население по 6 лева се връзват с ДДС десет кубика по 6, става 60-80 лева и курса и работници като хванеш и пак се връзва цената, да кажем 200-300 лева по-малко. Аз например с от 12 до 15 кубика бял бор изкарвам зимата и представете си по 80 – 90 лева“, добавя мъжът от Горно Крайще.

През тази зима и синът на Ахмет ще се отоплява на дърва.

„В момента сме две семейства сина ми премина на пелети, обаче много скъпи 900 лева едно пале, той изкарва зимата с по 4 – 5 по 900, колко са и волю-неволю пак се включва при мене“, споделя Ахмет.

Съобразявайки се с притесненията на населението, от община Белица проведоха среща с кметовете на селата и представители на горските стопанства. Резултатът е, споразумение, според което дърва ще се продават с предимство на населението на общината. Цената на камион дърва, което се равнява на 8 кубика, пък няма да надхвърля 600 лева.

„Миналата година беше 550 лева, сега казахме заради високата цена да бъде 600 лева, имаме такава уговорка, спазва се, доволен съм че се спазва“, заяви кметът на община Белица – Радослав Ревански.

Заради ниската цена на кубик дърва, интерес, за закупуване проявяват и хора от други близки градове. Където цените стигат до 180, дори 200 лева за кубик.

„Много хора от Благоевград и други градове ми се обаждат да им караме дърва първото условие е дървата от Белица да са за хората от община Белица и съставните села, не правим бизнес“, обяснява кметът.

За Нарушителите на споразумението от общината предвиждат да забранят достъпа до общинската гора./БНТ/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене