ГЕРБ: Държавата се намира в критична ситуация, трябва единство и мир

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Атанасова: Ще платим висока цена, ако продължи политическото противопоставяне

„Държавата ни, родината ни България, се намира в толкова критична ситуация, че не може повече да си позволим популизъм, граничещ с умишлено тласкане на държавата към фалит“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС при откриването на 48-ото Народно събрание.

Тя припомни, че днес православната църква чества Деня на Свети Йоан Рилски – небесният покровител на България. „В своето завещание към учениците си той казва: Бъдете единни, имайте мир между себе си. Единството и мирът ще са в основата на позицията на ГЕРБ-СДС по всички въпроси в този парламент. Ние ще се стремим тук да има съгласие, а в страната – мир. Държавата ни се намира в толкова критична ситуация, че не можем повече да си позволим дребнави спорове, детински битки за надмощие, обиди и клевети от НС към политическите опоненти. Или популизъм, водещ до фалит и анархия“, заяви Атанасова.

По думите на Атанасова стартът на 48-ото Народно събрание се случва в редица кризи –  война, политическа криза, очертаваща се рецесия и галопираща инфлация.
„Гражданите са наясно с огромната цена, и оставиха нас – политическите сили, да работим заедно, и нито една да не е в състояние да състави самостоятелно правителство. Това предполага взаимодействие между партии, които в последните години са се конфронтирали остро. Времето за това противопоставяне изтече – това ни казаха българските граждани, нашите работодатели“, подчерта Атанасова и посочи, че българските избиратели са казали, че не искат да виждат противоборство, а единство между отделните сили и  предупреди, че ще се плати висока цена, ако продължи политическото противопоставяне.

„В спокойни времена можем да обсъждаме различните си визии за развитие на България. Днес истината е една: след три служебни правителства и четвърто – коалиционно, страната ни не е в състояние да си плаща сметките. Предприятията са заплашени от банкрут, хиляди домакинства са пред риск от обедняване“, посочи депутатът от ГЕРБ.

„Политическата цена на провала в последните 3 парламента вече е платена. Ако и този път някоя от политическите сили не може да преодолее себе си, ще вървим с пълни сили към разпад на политическата система“, предупреди тя. Атанасова увери, че ПГ на ГЕРБ-СДС ще направи всички усилия, за стабилизиране на политическата система, социалната среса у нас и финансите.

„Днес трябва да мислим как да изправим страната на крака. Изводът от изборните резултати поставя пред всички ни сложна задача: заедно трябва да оправдаем доверието в институцията Народно събрание. Трябва да говорим помежду си и да стигаме до ситуация да разговаряме не само с тези, с които се разбираме, но и с нашите опоненти. За да се реши тази задача, са необходими лидерство и политическа смелост – да си в състояние да търсиш точки на съгласие с онези, срещу които са гласували собствените ни избиратели. Да сложиш на заден план собствената си истина и да се примириш с избирателите.

Големият и очевиден факт днес е, че вече близо 2 г. българският парламент не е в състояние да излъчи правителство. Все повече стои въпросът има ли смисъл от парламент, щом партиите не могат да управляват. Този въпрос очертава пътя за разпад на политическата система, а оттам – и на демокрацията“, предупреди Атанасова.
По думите й последните избори са показали, че Българите предпочитат стабилността пред експериментите. „Отказът от опита за съставяне на отговорно правителство ще ни изправи пред още по-голяма безпътица. Наясно сме, че като първа политическа сила носим отговорност за начина на работа на НС, но и за бъдещите закони.

Нашите приоритети са установяване на финансова дисциплина на публичните финанси без повече дългове; ще препоръчваме към Бюджета за 2023 г. да се елиминират всички прояви на авантюризъм; правосъдна реформа и борба с корупцията; възстановяване на страната, и др.

Тръгваме отново заедно. От нас зависи дали пътят на 48-то НС ще е по-дълъг или ще е кратък. Ако е дълъг, ще е трънлив, ще се борим с много заплахи, но ще излезем по-силни и по-сплотени като общество. Ако пътят е кратък и след не много дълго време отново поканим българите на избори, ние от ГЕРБ-СДС ще направим всичко по силите си те да са убедени, че сме отговорна сила.

Бог да пази България!, завърши декларацията на ГЕРБ.

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене