Броим 1000 лева за зимна ваканция

Средно 1000 лева ще струва седмична ваканция в зимните курорти за двама, показа проверка на „Телеграф“ в онлайн платформите за хотелско настаняване. В повечето случаи в сумата е включена закуска и ползване на басейн с минерална вода. Цените варират от 800 до 1200 лева за настаняване в хотели с висока категория от ранга 4 и 5 звезди. При включване на обяд и вечеря пакетът скача с между 300 и 500 лева. Семейната ваканция с дете пък ще излезе на същата цена, ако наследникът е под 12 години.

Някои от местата за настаняване предлагат отстъпка при резервация до края на октомври за почивка в началото на януари. Тя варира от 4 до 15% от обявената цена. В най-търсените курорти през зимния сезон цените варират. Например в един от новите и луксозни хотели офертите за новогодишен купон удариха абсолютен рекорд, като стигат над 3000 лева.

От 868 лева тръгват цените на ски ваканция в Банско. В сумата е включена закуска, а около 1300 лева е с включена закуска и вечеря в Банско в хотели с 4 звезди, с вътрешен басейн с минерална вода.

Увеличение

Този зимен сезон цените на зимната ваканция са между 11 и 17 на сто по-високи спрямо предходния заради растящата инфлация, по-скъпата енергия и горива, заяви Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Това е с между 3 и 7 пункта над инфлацията за 2021 г., когато са договорени част от местата в хотелите. Очаква се в периода между декември тази година и март 2023 година в страната да влязат 1,2 млн. чужди туристи, като една трета от тях идват на ски. Останалите ще ползват базите в спа курортите, както и местата с културни и исторически забележителности, обясни Драганов.

Непредсказуем

Димитрина Горанова от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции коментира пред „Телеграф“, че е много трудно да се прогнозира колко ще струва зимната ваканция. Цените ще зависят от натиска на инфлацията, поскъпването на енергията и това дали ще се запази и през следващата година ниският ДДС за изхранването и лифт картите от 9 на сто. В случай че се възстанови размерът на данъка на 20 на сто, то това ще добави 11% към стойността на картите за лифт и храната, но дали ще бъде отразено в цените предстои да се види. Освен това много зависи и от икономическата политика на новия парламент във връзка с енергийните цени, тоест дали ще има таван при горивата, помощи за еленергията и газа и прочие, обясни Горанова.

Малин Бистрин от Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите коментира, че бизнесът в района е много предпазлив с цените, тъй като конкуренцията е голяма. По думите му хотелиерите в Банско са актуализирали офертите с минимално увеличение заради повишените разходи за енергия, хранителни продукти и други. Спрямо миналата година те са с между 10 и 18% по-високи, което е минимално увеличение на фона на ръста на цените в останалите западни зимни курорти, където скокът е с над 100%, посочи Бистрин. Такива увеличения се наблюдават дори и в България, но в отделни райони. По-драстично е увеличението на цените спрямо тези в Банско, в някои от хотелите в Огняново, Велинград и други.

Скъпотия

Рекордьор по скъпотия е хотел във Велинград, където офертата за новогодишен купон стигна до 8000 лв. за три нощувки. Цената за ВИП апартамент за три преспивания в петзвезден хотел в спа столицата на Балканите е 7880 лв. Най-евтиният пакет за 3 нощувки в двойна стая с включени закуски и вечери в един от луксозните хотели в града е 3425 лева. 4280 лева е стойността на двойна луксозна стая с гледка в същия хотел. В цената обикновено влиза новогодишна вечеря, празнична програма, празнична детска анимация, закуски на блок маса с богат избор от храни и напитки, включително кафе еспресо и фрешове, вечери на блок маса с разнообразие от салати и предястия, топъл и студен бюфет, месни и безмесни деликатеси, десерти, ползване на голям и модерен спа център. Някои от хотелиерите обясняват, че цената е висока, защото е включен и хонорарът на фолк или поп изпълнителите за празничната програма.

Хотелите в Огняново пък предлагат пакети за празниците на цени от 500 лева на човек за три нощувки със закуски и вечери.

Бистрин коментира още, че този сезон се очаква да има много туристи в Банско от страната, както и от съседните дестинации заради достъпните цени в курорта. Вече има много запитвания за зимна ваканция от Великобритания, Израел и Турция. Българите пък се очаква да посетят града около празниците, както и през уикенда за ски.

Лифт карти за новия сезон на стари цени

Цените на сезонните лифт карти в Банско за каране през зима 2022/2023 се запазват на нивата от миналата година, при условие че се закупят до 10 декември. Така за възрастни за цялата зима цената е 1500 лева, а студенти, ученици от 13 до 19 години и пенсионери е 1400 лева. Деца от 7 до 12 години могат да ползват съоръженията през целия сезон срещу 800 лева. След 10 декември е възможна актуализация на цените на сезонните карти в зависимост от динамичната икономическа обстановка в страната и региона. Ски курортът от години не е променял стойността на сезонните карти въпреки постоянно растящите цени на енергоизточниците.

Пампорово пък пусна нова ски карта Select с отворени дати за ползване през зимния сезон. Предлага се за половин ден или от 11 до 7 последователни дни и може да бъде закупена предварително, но без фиксирани дати, запазвайки гъвкавостта на ползване, в избран от ползвателя период през зимния сезон.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене