ИЗНЕНАДВАЩО! Председателят на ОбС – Петрич Георги Тренчев хвърли оставка

Председателят на ОбС – Петрич Георги Тренчев изненадващо хвърли оставка година преди приключване на мандата. Той е подал заявление за напускане на местния парламент преди три дни след продължителен отпуск, което е представил пред зам. председателя Светла Данаилова.

„Решението ми е продиктувано изцяло от лични мотиви. След 7 години в Общинския съвет, от които 5 г.  и половина като председател, имам нужда от почивка. Още повече че станах дядо и имам нужда да обърна повече внимание на семейството си. Решението ми е добре обмислено, обясних и на кмета на Петрич Димитър Бръчков, по чиято лична покана приех да се кандидатирам повторно като общински съветник през 2019 г. Аз не съм съветник от неговата партия ГЕРБ, участвах в листата от гражданската квота. В Общинския съвет влязох през 2015 г., а на 11 април 2017 г. бях избран за председател на ОбС – Петрич на мястото на Георги Динев, след като той стана депутат от ГЕРБ. Направих си сметка, че 66 месеца като председател са достатъчно време. Нека се даде шанс на младите. Аз слагам край на политиката засега и ще се занимавам със семейния бизнес, счетоводната фирма, която имам със съпругата ми“, обясни за „Струма“ Георги Тренчев.

На репортерския въпрос дали решението му не е повлияно и от атаките  на опозиционната група общински съветници в последно време, които на няколко пъти му искаха оставката, той беше категоричен: „Няма никаква връзка. Изобщо не са ме уплашили, тъй като аз знам как съм работил. От Илиан Ушев ли да се уплаша? Той ми иска оставката от една година, откакто е станал общински съветник – на всяка сесия и дори като ме види на пазара. Тези с него, които ми искаха оставката, така и не разбраха каква е процедурата в правилника за работа на Общинския съвет, за да бъда свален. Нужни са подписите на 11 общински съветници, което е 1/3 от общия брой от 33-ма съветници, за да се внесе искане за моята оставка. Последният път бяха събрали 10 подписа. Така и не осъзнаха, че Общинският съвет не е бойно поле и че не правят мръсно на мен или на Бръчков, а на хората, които са ги избрали. Защото с това напускане на заседанията пред камерите на медиите вредят на хората, тъй като се блокират инвестиционни намерения. Или последната демонстранция – отказът от явно гласуване на номинираните 7 петричани за званието „Почетен гражданин“. Сега ще почнат да искат оставката и на  зам. председателя Светла Данаилова, която водеше последните две заседания, докато бях в отпуск. Работата на общинските съветници в заседателната зала е да се обсъждат предложения, да се водят дискусии, да има диалог, който е в полза на гражданите“, заключи Георги Тренчев.

Припомняме, че атаките срещу него зачестиха през последните месеци. През юни 8 общински съветници от различни политически партии – БСП, ВМРО, ИТН , „Нова алтернатива”, поискаха оставката му като председател на ОбС – Петрич на пресконференция в служебния  му кабинет в негово присъствие. Илиан Ушев изтъкна като мотив, че се забелязвала тенденция на обезличаване на ОбС – Петрич, като основната заслуга за това била на председателя. По думите му той не изпълнявал задълженията си по правилник, правил спънки на съветниците, които нямали дори зала, в която да заседават в комисиите, и ползвали председателския кабинет.

Недоволство от организацията на работата в ОбС – Петрич изрази и съветникът от ВМРО Велик Гогов, според когото има информационно затъмнение за заседанията на комисиите, за което отговорност носил председателят Георги Тренчев.

Йорданка Атанасова от БСП се оплака, че общинските съветници не били уведомени за посещението в Петрич на президента Румен Радев и на спортния министър Радостин Василев, а съпартиецът й Димитър Капитанов заяви: „Общинският председател Георги Тренчев е хубаво момче, но амортизиран. Първоначално работихме добре, но в последно време се нагнетява обстановката”, каза Капитанов и засегна и темата за родното му село Коларово, в което главната улица не била ремонтирана от 12 г.

Георги Тренчев обясни атаката срещу него като загрявка за избори. Последната изява на опозиционната група към него беше точно преди парламентарните избори – на 30 септември.

Заявлението на Георги Тренчев за напускане на Общинския съвет трябва да се разгледа от ОИК – Петрич. Следващият в листата, който влиза на неговото място, е строителният инженер Живко Захов, синът на ексдепутата от ГЕРБ Митко Захов. Освен ако той не се откаже в полза на някой друг.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене