Дупничани: За да стигнем до сергиите със зеленчуци на пазара, газим в мръсотия от смляно грозде, вони на джибри…

Около мястото, на което се продава грозде на кооперативния пазар в Дупница, вони на джибри, а тежките камиони, с които търговците докарват гроздето, са изпочупили плочките. До наредените касетки с грозде се е образувало езеро от вода и тиня. През този участък от кооперативния пазар се налага да преминават купувачите на зеленчуци, сергиите с които са разположени в другия край на пазара, сигнализират дупничани.

Репортер на “Струма” отиде на място. На пазара, определен за продажба за грозде, до всяка сергия имаше отпадъци, останали след смилане на гроздето. Оказа се, че няма постоянно течаща вода, което води до замърсяване на плочника.
Търговци заявиха пред “Струма”: “Нямаме постоянно течаща вода. С маркуч взимаме вода на 200 м от сергиите. Мием машините само вечерно време, когато приключим с пазара. На края на сезона сме, търговията върви слабо, а плащаме по 40 лв. на ден на “Общински пазари”, за да продаваме стоката. Помолихме да ни намалят цената, но ни отказаха. Свалихме цената на гроздето от 1,60 за кг на 1,30, само и само да го продадем”, разказаха търговци.

Директорът на “Общински пазари” Лора Василева заяви: “Да, търговците искаха намаление на наема за ден, но има нова наредба за цените на пазара. През месец юни на заседание на ОбС бяха променени цените за наем на сергия. В наредбата е определена наемна цена за търговците на грозде в размер на 40 лв. Разрешили сме да ползват чешмата до административната сграда на пазара. От тежките камиони са изкъртени и счупени плочки, които ще подменим до следващия сезон. С новата наредба цената за наем на сергия за един ден скочи от 3 на 5 лв. на ден. За 1 кв.м пред сергията, ако има наредена стока, се плаща още по 2,50 лв. Цените са одобрени от Общинския съвет, аз не мога да ги коригирам”, заключи Л. Василева.
Измененията на цените в наредбата за “Общински пазари” е била качена на сайта на община Дупница цял месец, през което време гражданите на Дупница да реагират и коментират.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене