Училищни автобуси вече не возят ученици от Ново Делчево, Дамяница и Левуново до Сандански, родителите сами им осигуряват транспорт

Училищните автобуси, извозващи нерегламентирано ученици от селата Ново Делчево, Дамяница и Левуново до основните училища в Сандански, са спрени. Това съобщи зам. директорът на основното училище в с. Дамяница Стефка Мавровска.
„Проблемът е решен и учениците вече не се извозват с училищен автобус, а с транспорт от родителите. Не знам защо трябваше да се стига до събиране на подписи и присъствието ни на заседанието на Общинския съвет, след като то е регламентирано със закон. Родители, които са избрали децата им да се обучават в училища в Сандански, а не в училището по настоящ адрес, извозват със собствен превоз учениците, а не ползват училищен автобус. Кметът Атанас Стоянов се намеси и взе правилното решение“, заяви Ст. Мавровска.
„Очаквам, че няма да се стига до нови подписки и протести на учителския колектив на училището в с. Дамяница, и това е начин да запазим училището, а не да вървим към закриване“, заключи Ст. Мавровска.
Както “Струма” писа, в края на месец септември ученици от селата Ново Делчево и Дамяница бяха извозвани до училищата в Сандански в нарушение на разпореждане на МОН. След светкавична реакция на учителския колектив на училището в с. Дамяница кметът Атанас Стоянов даде уверение, че ще спазва наредбата. Издаде заповед, с която забрани училищни автобуси да извозват ученици от Ново Делчево и Дамяница до основните училища в Сандански. Това се случи във времето, когато се изготвят списъци с пътуващите ученици от закритите училища в Ново Делчево, Левуново и Лебница. Приемно училище за учениците в селата Ново Делчево е училището в с. Дамяница, а за учениците от с. Левуново – Трето основно училище в Сандански.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене