Хижа „Яворов” – перлата на Пирин планина

Бум на туристи имаше през лятото от цяла България, Европа, че дори от САЩ и Канада. Не, не става дума за някой роден морски курорт. А за хижа „Яворов” в Пирин планина, която е като магнит за планинарите. С всяка изминала година гостите в нея се увеличават. Това се дължи на инвестициите и доброто управление. Община Разлог, която е собственик на хижата, опровергава тезата, че общините и държавата не могат да управляват и развиват подобни туристически обекти. Доказателството е, че хижата бе обявена за №1 в България за 2016 година.

Успехът на хижа „Яворов” е постигнат с много труд, усилия, упоритост и инвестиции. Тя е собственост на община Разлог, но е дадена за ползване на Туристическо дружество „Пирин”. Дружеството има пълната подкрепа на общината и отличните резултати са факт. Признанието за хижата е резултат от труда на много хора. То е доказателство, че местните хора са на правилния път. Персоналът се грижи за комфорта на туристите. Благодарение на служителите в хижата тенденцията е всяка година броят на гостите да се увеличава. Стотици българи и чужденци заедно отбелязаха и празника на хижата, който тази година бе на 6 август. Планинарите участваха в скоростно изкачване пеш или с колело.

Старата хижа е открита на 6 август през далечната 1933 година – догодина се навършват 90 години от нейното основаване. Затова винаги се празнува в първата събота на месец август. Голямото предимство на хижа „Яворов” е, че вече се отоплява екологично, не се ползват въглища и дърва, за да не се вреди на природата. За тази цел са монтирани нови колектори. Част от тях са дарение от Общината, а другите са закупени от туристическото дружество. Всички дейности по поставянето на колекторите са съгласувани с ръководството на Национален парк „Пирин”. Най-важното е да се щади природата, хората да дишат чист въздух. Ефектът е много добър и се приема радушно от планинарите. Защото е и по-чисто, и по-удобно, и по-комфортно.

В околностите й има множество планински забележителности, тя е популярна начална точка в маршрута за обхождане на било на северния пирински дял. Хижата целогодишно предлага на своите гости уютна обстановка и  неповторима гледка към скалния феномен „Стъпалата” (Събиците).

Община Рзлог има амбицията да облагороди района около сградите, но това зависи от приемането на новия План за управление на Национален план „Пирин”, което се бави много във времето. Затова в момента не може да се направи още по-привлекателно мястото за туристите от страната и чужбина. Предвидено е в новия План за управление на НП „Пирин” обособяване на специална зона, в която да се инвестира за направата на детски и спортни площадки. За да може хората не само да нощуват в хижата, но и да могат да отдъхват и спортуват. Това важи и за децата, и за младежите, и за възрастните. В района има старо волейболно игрище. Желанието на местната власт е да го възстанови и обнови. Всичко ще е съобразено с опазването на природата, съгласува се всяка една стъпка с ръководството на парка. Ще се използват екологични материали. Хижата е прекрасно място за преходи и за местните хора, и за гостите. Но е необходимо да се облагороди районът край нея.

Много средства са инвестирани в последните години за ремонт  и на старата, и на новата хижа. Най-важното е, че до последната стотинка е оправдана инвестицията в тази база. Защото благодарение на тези вложени средства предлаганата услуга съответства и на цените, и на наложените най-високи стандарти в подобни обекти за настаняване. През годините са сменени дограмата и котелът, осигурени са нови завивки, ремонтиран е покривът. Помагат и дарители. Всички в община Разлог са удовлетворени от направеното в хижа „Яворов”, но ще продължи развитието на базата, за да се утвърди като перлата на Пирин планина.

Вдигнаха и параклис край хижата

Параклисът „Вси светии”, който е до хижа „Яворов” в Пирин планина, се вдигна преди няколко години. Там всеки може да се помоли за здраве и сполука. Параклисът се намира на 30-40 метра от красивата хижа. Малкият храм бе изграден с доброволен труд и дарения на много хора – планинари, строители, ковачи, както на институции и фирми.

Иконите са осветени в Зографския манастир – българската светиня в Атон. Те са дело на най-добрите иконописци. Иконата на Вси светии няма аналог у нас, висока е близо 2 метра, за модел е ползвана иконата в Зографския манастир. За опазването на храма се грижат служителите на хижа „Яворов“.

„През летния сезон посрещаме туристи от цял свят. В параклиса всеки, който тръгва в планината, може да се помоли, за да го пази Господ. Подобни параклиси видяхме в други държави и решихме да направим и тук” сподели Радко Божинов, секретар на ТД „Пирин”-Разлог.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене