Медици със съмнения за конкурса за болничен шеф в Разлог, зам.-кметът Гюров: Искат да опорочат избора!

Отворено писмо от името на Медицинския съвет към МБАЛ-Разлог ЕООД се разпространи днес. То е адресирано до Община Разлог, до ОбС, до кметовете на съседните трии общини, чиито жители ползват медицински услуги в болницата, до директора на РЗИ, до областния управител. Няма поставени подписи под него. Авторите изразяват своето недоверие към избраната комисия от Общински съвет – Разлог, тъй като за председател е „определен млад лекар, който няма специалност,  професионален и управленски опит”.

В състава на комисията няма член, който да познава организацията и дейността на лечебното заведение, както и проблемите в здравеопазването, касаещи дейността на общинска болница, за да може да оцени качествата на бъдещия управител. Като „експерт” в състава на комисията е назначен лекар, който не е работил повече от 20 години в лечебно заведение за болнична помощ.

В писмото се изразява несъгласие с допускането до  конкурса за избор на управител на МБАЛ-Разлог ЕООД на един от кандидатите, тъй като управляваните от него лечебни заведения са оставени в тежко финансово и организационно състояние, включително и закриване на болница. „Няма  да позволим огромния труд и безсънните нощи, които години наред сме отдали на МБАЛ-Разлог ЕООД да бъдат пропилени с лека ръка. В случай, че не се вземе предвид позицията ни, сме в готовност за колективно напускане”, предупреждават от Медицинския съвет.

„Някой явно иска да опорочи конкурса. В комисията има трима лекари, сред тях е и директорът на РЗИ-Благоевград, зам.-кметът по социални дейности и един директор на дирекция. До момента са допуснати трима кандидати след разглеждането на документите им – това са досегашният директор на МБАЛ-Разлог – д-р Божидар Велев, и икономистите Иван Найденов и Янко Кочев, които са доказани мениджъри. Ние търсим най-добрия ръководител на едно общинско търговско дружество”, коментира днес зам.-кметът на община Разлог – Иван Гюров. Той твърди, че са спазени всички законови изисквания, а комисията е определена с решение на местния парламент. Целта на местната власт е да се проведе един максимално отворен, широк и прозрачен конкурс. Да се оценят кандидатите и да победи най-можещият. Следващата седмица ще се разгледат от комисията бизнес плановете на тримата кандидати. В крайна сметка решението кой да оглави болницата в Разлог ще е на Общинския съвет, а не на комисията. Не е изключено местният парламент да не одобри нито един от кандидатите за поста.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене