За какво стигат увеличените пенсии? Два хляба или три млека дневно

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мика Зайкова: 80% от пенсионерите изпадат в крайна мизерия

Два хляба или три и половина кисели млека повече в пенсионерската кошница всеки ден осигурява средното увеличение на пенсиите след преизчислението, станало факт на 1 октомври. А на месец ще могат да се купят 63 хляба или 112 кисели млека отгоре, показаха изчисления на „Телеграф“.

Под половината от пенсионерите у нас, или 894 249 души, получиха повишение на парите за старост. Целта на увеличението бе да се затвори ножицата между старите и новите пенсии, защото ново преизчисление с по-актуален осигурителен доход не е правено от 2008 г.

За част от пенсионерите повишението на парите им е символично – от 10 до 50 лева месечно. Тези, които получават само 10 лева, ще могат да си купят с тях малко повече от половин кило сирене за цял месец.

Средното увеличение обаче е със 124 лева. Ако разделим тези пари на 30 дни, ще получим, че с тях всеки ден ще можем да си купим приблизително два хляба повече при цена на насъщния във веригите от 1,96 лева. Повишението стига и за три и половина кофички кисели млека отгоре всеки ден. То обаче няма да стигне за килограм боб, който във веригите вече удари цена от 5,99 лева – горе-долу колкото струва и наденицата. С увеличението ще може обаче да се купи пакет ориз от 1 килограм по 3,49 лева и да останат пари за килограм картофи на промоция по 69 ст.

Средното повишение на пенсията осигурява около 250 грама повече сирене дневно. С него можем да си купим и 6 килограма картофи на промоция. То ще стигне и за кило и 200 грама повече чушки всеки ден.

Но няма да е достатъчно за бутилка олио, което е заспало на ниво 5,59 лева във веригите, въпреки че цената му на едро спада. Ако обаче се гледа средното увеличение на пенсиите на месец, то ще бъде достатъчно да се купят  22 бутилки олио повече.

124-те лева отгоре на месец стигат и за 13 килограма свински котлети на промоция или за 20 кила наденица от 6 лева.
Ако гледаме пък сметките за комунални услуги, с повишението горе-долу може да се покрие месечната фактура за парно на малък апартамент в София, и то само в началото на есента. През зимата сумата ще хвръкне нагоре. 124-те лева са достатъчни на пенсионера да си плати тока и водата при разумно потребление и да му останат пари за храна или лекарства.

„Издръжката на един човек е не по-малко от 1400-1500 лева по сметките на КНСБ, а средната пенсия в България до 1 октомври бе 666 лева. Тоест пенсионерите трябва да се чудят лекарство ли да си купят, храна ли или да си плащат завишените сметки, като само водата се повиши с 40%“, коментира финансовият експерт Мика Зайкова. Тя посочи, че официалната инфлация у нас е 17,7%, но поскъпването на основните храни е с 30% и повече. Българският пенсионер в по-голямата си част ползва малката потребителска кошница, в която са жизненоважни стоки и услуги, и не може да си позволи нищо, освен две кофички кисело мляко на ден, след като си плати сметките, посочи Зайкова.

Тя смята, че 80% от пенсионерите изпадат в крайна мизерия, както и работещите бедни на минимална заплата, която заради данъци и осигуровки се стопява от 710 на 530 лева. С тези пари не можеш да издържаш семейство, посочи експертът.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене