Само в Топ Преса! Робърт от Оксфорд гледа коне в полите на Рила

 

Англичанинът влюбен в България, учи на езда

Язденето е изключително полезно – подобрява кръвообращението, дишането, стойката, психическото здрав

 

Доказано е, че само десетминутна разходка на гърба на коня повишава няколко пъти нивото на хормона окситоцин. Това е хормонът, от който зависи доброто ни настроение. Затова след конна езда сме винаги усмихнати. Когато концентрираме вниманието си върху това да сме в синхрон с коня, забравяме за ежедневните грижи, преодоляваме страховете си и намаляваме нивото на стрес. Животното излъчва положителна енергия, която попиваме.

Когато решавам да се кача за първи път на кон, установявам, че мой инструктор и водач ще бъде англичанин. Казва се Робърт и идва от град Оксфорд. Срещаме се с него в конна база край село Бачево, на няколко километра от Разлог. Избрал съм това място заради прекрасните гледки както към южните склонове на Рила, така и към Пирин в далечината. Оказвам се върху гърба на прекрасна черна кобила на име Сияна.

Черната кобила се казва Сияна

Черната кобила се казва Сияна

Противно на масово възприетото мислене, че конният спорт е много скъпо удоволствие, всъщност цените се оказват съвсем поносими. 20 лева е сумата за половин час разходка с коня, а 30 лева – за цял час. Все пак недалеч от тук край Банско цените са почти тройно по-високи заради наличието на доста повече чужденци. Не е нужна някаква по-специална екипировка, за да се качите на коня. Достатъчно е да си изберете каска, която се предлага на място. Тя се нарича тока или шлем. Ботите и ръкавиците са желателни, но не и задължителни. Тръгваме по каменлив път към горите в полите на Рила. Ездата продължава около час, като за това време изминаваме няколко километра върху седлото.

8-годишната Гергана Баракова и майка й Катерина на езда из Рила заедно с Робърт

8-годишната Гергана Баракова и майка й Катерина на езда из Рила заедно с Робърт

Разговаряме с Робърт, който признава, че е дошъл в България отскоро. От пръв поглед се е влюбил в природната красота на страната ни и е решил да се установи тук за постоянно. В Оксфорд също се е занимавал с коне и се разбира чудесно с големите животни. „България е истински рай. Затова избрах да живея тук, край Рила и Пирин“, признава  Робърт. След това споделя и за хранителния режим на конете. Всеки един от тях изяжда по около 10 килограма фураж на ден. Освен това им се дава по половин бала сено. Все още се извеждат и на паша за прясна трева и клонки, докато не падне снегът.

Говорим си, че ползите от ездата са много. Това е своеобразна форма на физическа активност, комплексна тренировка за мускулите на цялото тяло. Отстрани изглежда лесно, но само човек, провел урок по езда, е изпитал мускулната треска на следващия ден. Движението на коня движи тялото на ездача и кара всички мускули да работят. При езда се засилва кръвообращението и се подобрява дишането. Ездачът поддържа изправена стойка на тялото върху гърба на коня продължително време. Това положение отговаря за правилната S-образна позиция на гръбначния стълб и коригира изкривявания, раздвижва ставите, развива баланс и координация.

Из дебрите на Рила планина

Из дебрите на Рила планина

Конната езда подобрява дишането, а когато се провежда на открито, на чист въздух, ползите за здравето са безспорни. Общуването с коня развива доверие, емпатия, мотивация, усещане за сигурност и увереност в собствените сили. Затова се препоръчва при депресивни състояния, ниско самочувствие и неувереност. Ездата е незаменима дейност за възстановяване от травми, без значение дали са физически или психически. В САЩ са разработени специални програми за справяне с посттравматично разстройство на ветерани от войни, които включват не само езда, но и грижа за животните и прекарване на време и общуване с тях.

Ездата ни приключва неусетно. Тръгваме си от конната база и след срещата с Робърт удовлетворени и усмихнати. Връзката на човека с коня датира отпреди около 5 хиляди години, когато животните са били опитомени. Продължава да е все така силна и до днес. Конете със сигурност ще останат част от нашия живот, стига само да пожелаем да им бъдем приятели.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене