Експерт алармира: Когато си купувате сирене под 14 лв. за килограм, трябва да знаете това

Българите купуват все повече имитиращи продукти. Това посочват като тенденция от Асоциация „Активни потребители“

Българите купуват все повече имитиращи продукти. Това посочват като тенденция от Асоциация „Активни потребители“. 

Д-р Сергей Иванов от „Активни потребители“ заяви в студиото на „България сутрин“, че основната причина е финансова, но има и друго – някои хора не са наясно какво са имитиращи продукти и какви са рисковете за здравето от тях.

„Имитиращ продукт означава млечен продукт, в който са вложени растителни мазнини. Произвеждаме си ги у нас, за съжаление. Има друга измама – продават се млечни продукти, където водата е значително по-голямо количество. В момента основният проблем са преоводнените продукти“, каза гостът на Bulgaria ON AIR .

Има случаи, в които производителите си „признават“, изписвайки на етикета повишеното водно съдържание. Но има огромно разнообразие от имитиращи продукти, които се продават неопаковани. Трябва да бъдат обозначени тези с растителни мазнини, а потребителят да чете индивидуално етикетите, стана ясно още от думите на д-р Иванов.

„Няма изискване преоводнените продукти да се предлагат на отделен щанд. Големият проблем е, че 90% от оводнените сирена не са обозначени правилно. На тях не пише, че това е сирене с повишено водно съдържание“, изтъкна той.

При консумация на продукти с повече вода може да си докараме микробиологични проблеми, тъй като в тях се развиват патогенни бактерии. Някои от тях може да бъдат животозастрашаващи, предупреди представителят на „Активни потребители“.

„В момента цените на такива продукти са над 10-12 лв. Когато си купувате сирене под 14 лв. за килограм, трябва да знаете, че то е преоводнено. Хората ги купуват, защото са евтини – това е единствената причина. Българинът прави много компромиси с качеството, в момента тенденцията се задълбочава. Нараства броят на хората, които консумират некачествени продукти. По-правилната политика е производителите да намалят грамажа“, обясни д-р Иванов.

А най-добрите млечни продукти консумират в Дания и Германия.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене