Мрежа за градушка – защитете вашата градина

Защитната мрежа за градушка е издръжлив клетъчен синтетичен материал, предназначен за употреба на открито. Устойчива е на гниене, замръзване, топлина, ултравиолетово и механично натоварване.

Видове защитни мрежи

Целта на защитната мрежа, както самото име подсказва, е да предпазва. Съществуват няколко вида селскостопански защитни мрежи, предназначени за различни условия на работа – защитна мрежа за градушка, защитна мрежа за слънце, мрежа, която защитава от нашествието на пернати, насекоми и други.

В зависимост от предназначението си, всяка една защитна мрежа има различен размер на клетките. Продуктите за засенчване на слънчева светлина и против градушка се изработват с така наречената стъпка на тъкане от 1 mm. Доставят се на рула с ширина 2-6 m, така че могат да се монтират като един лист без кръпки по парчетата.

Защитната мрежа за птици е с по-голям размер на клетката – обикновено 10х12 мм. Използва се за защита на градински дървета, цветя и градински култури от посегателството на диви и домашни птици. Листовете се доставят на компактни ролки. Размерът им е най-често 2х10м.

Има и защитни мрежи за игра на пейнтбол. За такива цели се използва специализирана защитна мрежа за площадки. Характеризира се с достатъчно висока плътност, която гарантира надеждно спиране на изстреляните снаряди. Оптималният размер на клетката на продукта е 5×7 mm. Ако е по-малък, тогава ще намалява видимостта, а в случай на наблюдаване на играта от зрители това би било проблем. Такава мрежа е много сигурна и издръжлива.

Материали за производство на защитни мрежи

За производството на мрежи се използват HDPE полиетилен и полипропилен. Всички те имат високи технически показатели:

  • Устойчивост на влажна среда
  • Изсъхва бързо
  • Имат повишена механична якост
  • Не увисват при нагряване

Основната разлика е в по-високата устойчивост на полиетилена на ултравиолетова радиация. Поради тази причина продуктите от HDPE са по-издръжливи. Въпреки това, много защитни мрежи, изработени от полипропилен, съдържат голям процент светлостабилизиращи добавки, които забавят разрушаването на материала под UV лъчи почти до нивото на полиетилена.

Цветова гама

Защитните мрежи се произвеждат в няколко цвята: изумрудено зелено, бяло, черно и други. Те могат да се похвалят с висока механична якост, която ви позволява да предотвратите щетите от градушка с размер дори на пилешко яйце. Мрежата е с оптимално съотношение между еластичност и твърдост. Това допринася за висококачествено поглъщане на удара. Нивото на надеждност на материала зависи и от неговата плътност. Мрежата от премиум клас е с плътност 125-180 g/m2.

Използването на защитни мрежи, като мрежа за градушка, мрежа за слънце и други, днес не са някаква прищявка, а истинска необходимост, без която получаването на качествена реколта е под въпрос.

Специалистите отбелязват, че засенчването и мрежите против градушка допринасят за по-доброто развитие на овощните дървета (това е особено вярно по отношение на южните райони на страната). Основното предимство на такива мрежи е липсата на увреждане на плодовете поради слънчево изгаряне и силни ветрове. Това се осигурява от плътното свързване на ръбовете на клетките на мрежите. А и оптимизирането на технологията за тяхното производство също доведе до значително увеличаване на плътността им.

По този начин се осигури и  възможността за хоризонтално разтягане на мрежи, като натрупаната градушка остава върху тях и се топи постепенно. Също така, удряйки се в повърхността на мрежите, ледените късове губят своята висока скорост. Те просто се търкулват до средата на междуредието, а дърветата се радват на животворните капки вода от тяхното разтапяне.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене