Да си „македонец“ е професия, Скопие се сеща за нас само при интерес

Според специалистите, българите не се интересуват от бъдещето на страната

Какви са отношенията между България и РСМ обсъдиха историци. През септември двете страни се договориха да изнасяме ток като по този начин подпомогнем югозападната ни съседка. Въпреки това на футболния мач между националните отбори на България и на РСМ на 26 септември в Скопие публиката на домакините освирка българския химн.
Според историка доц. Спас Ташев, Скопие тепърва трябва да направи своите решителни крачки към членството в ЕС.

„Енергийната карта и в момента се използва за просръбска пропаганда“, коментира той в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR „Големият залог“.

„Ток не може да се внася от другаде, освен от България. Скопие се сеща за България, когато има интерес от това. Когато трябва да види какъв ще бъде изходът от изборите, за да види какво ще бъде бъдещето на Северна Македония. Да си „македонец“ е професия. Една от опасностите, която дебне не само РСМ, но и България, е да се смята, че историята е някакво размишление върху миналото, в което всичко е възможно. Ние трябва твърдо и с факти да отстояваме своята принадлежност и своето минало“, смята историкът проф. Христо Матанов.

По думите на доц. Ташев няма решителни действия от служебното правителство в посока на проактивна политика към Северна Македония, а ние продължаваме да демонстрираме слабост като тичаме след събитията. Историкът добави, че българското общество щеше да е по-спокойно, ако имаше партиен консенсус относно политиката към Скопие. Проф. Матанов изтъкна, че липсата на приемственост е стара язва на българската политика.

„Ако съдим през призмата на изборната активност, тя много добре отразява състоянието на обществото. Към днешния ден не се очаква да има голяма избирателна активност. Ние не трябва да имаме свръхочаквания по отношение на това правителство, което евентуално ще се състави, че ще предприеме по-решителни действия в посока на разрешаването на тези сложни проблеми. По-скоро ще имаме някаква конюнктурна политика с оглед на тежката зима, която предстои, което не е добър сигнал“, заяви доц. Ташев.

„По принцип е хубаво да се гласува, тъй като в Конституцията, независимо от решението на Конституционния съд, пише, че е задължително да се гласува. Въпреки че няма санкции. Изборната активност се очертава около 40% – това означава, че голяма част от българите не се интересуват какво ще стане с бъдещето с тяхната родина“, обърна внимание проф. Христо Матанов.

По публикацията работи: Петя Славова

Прочети още на: https://www.dnes.bg/izbori-2022/2022/10/02/da-si-makedonec-e-profesiia-skopie-se-seshta-za-nas-samo-pri-interes.545542

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене