Благоевградчани не искат и да чуят за избори, малко над половината жители ще отидат до урните в неделя

МАЛКО НАД ПОЛОВИНАТА БЛАГОЕВГРАДЧАНИ ВЪЗНАМЕРЯВАТ ДА ИЗЛЯЗАТ ДА ГЛАСУВАТ НА ПРЕДСРОЧНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ В СТРАНАТА ТАЗИ НЕДЕЛЯ – 2 ОКТОМВРИ.

Това сочи проучване на ИА Pirinsko.com.

В анкета на сайта,  52, 4 %  от допитаните твърдят, че ще отидат до изборните урни, други близо 48 % пък са категорични, че няма да го направят.

Без изненада в Благоевград и на тези предсрочни избори се очертава изключително ниска избирателна активност, както и на предходните, твърдят запознати.

Хората споделят, че нищо няма да се промени след като изберем новите депутати. Живеят трудно- работа няма, парите не стигат, а всичко е скъпо.

„Всеки като стане на това места, той преди да стане обещава- това ще правим, онова ще правим. Минава гласуването- никой не идва да ни види. Няма пари, няма дърва, не може да платим тока… Много народ няма да гласува. За мен е така. На 6 месеца почнаха у България да правят избори. Всеки граби, слага в джоба и не го интересува за бедния народ. Има някои не са милионери, а са милиардери станали. Е как ще има държава у тая България?… Ние сме на една пенсия трима човека… За бедния народ никой не мисли, за бедния народ. Погледни – има инвалидни хора, има болни хора, има безработни хора, които изнемогват… Как може с 20 евро да изкарва месеца… Видинския край е ужас от беднотия, от каквото се сетиш… Очакванията ни са да е още по-зле. Мизерията си продължава, бедният си остава още по-беден. Аз, вие, той, ние сме си виновни за съдбата. На изборите за 20 лева – човекът дава и ти гласуваш за него. Защо? Защото те държат народа беден, с цел да го манипулират… Нищо не очакваме. Това са само хора, които си разиграват конете и ние сме балъците. Те всичко правят само за тях си. Може ли за една година четири избора? Тогава кой мисли за тоя народ, четири избора по 20 милиона, какво става? Ние да не сме неграмотни. Та не може ли да се направи едно правителство, каквото и ще да е и да има… „, споделят част от анкетираните.

Междувременно стана ясно, че два дни преди вота ГЕРБ (25.2%) е първа политическа сила в електоралните предпочитания на твърдо решилите да гласуват. С 16.5% Продължаваме промяната се очертава като втора политическа сила, но при нея се наблюдава отлив в хода на кампанията.

Това показва проучване на Алфа Рисърч на финала на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври

Следва една група от три партии, които са много различни по характер и динамика, но регистрираните в последното проучване резултати, са в относително малък диапазон:

– ДПС е с потенциал от 13,1%, като ключов за конкретната му позиция може да се окаже вотът от чужбина.

– „Възраждане“ удвоява резултата от ноемврийските избори през 2021 г. и достига до около 11%. Партията се възползва от отлива на избиратели от ПП, ИТН, частично от БСП и бившите „патриоти“. Концентрира в себе си русофилския вот. Същевременно изключително негативните настроения (78%) към обявената мобилизация в Русия започват да действат като своеобразна преграда срещу този вот.

– БСП успява да запази социалната си ниша, въпреки навлизането в нея на ПП, и може да разчита на малко над 10 на сто от вота на гласоподавателите. Тя също е една от партиите, които се движат в по-широк диапазон, в зависимост от мобилизацията за гласуване. Ключово за нея е да убеди по-възрастните си избиратели да отидат до урните и да не загуби част от тях по чисто технологични причини.

Ръст в хода на кампанията отбелязва „Демократична България“, като в края й потенциалната подкрепа достига до 8.4%. Обединението връща част от избирателите си, гласували за ПП на предишните избори.

На ръба за влизане в 48-то Народно събрание остават „Български възход“ (4.4%) и ИТН (4%).  И при двете партии мобилизацията на потенциалните избиратели е относително ниска, а колебанието, дали да гласуват за тях, или за друга политическа сила – високо.

Относително ниска избирателна активност – в рамките на около 45% от пълнолетното население в страната. Очакванията са до урните да отидат не повече гласоподаватели, отколкото през ноември миналата година, която отбеляза рекорд по нисък вот, а е напълно възможно да се слезе и под прага от 2 млн. 600 хил. гласуващи.

Три дни преди предсрочните парламентарни избори, българите остават поляризирани и твърде скептични към възможността след тях да се сформира редовно правителство. 47,1% смятат, че ще се състави кабинет. 42,8% не смятат за реалистична тази възможност.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене