Еколозите одобриха ремонта на пътя Банско-хижа „Вихрен“, остава общината да намери 14 млн. лв.

Мечтаният от години от банскалии и гости на града ремонт на пътя от Банско до хижа „Вихрен” влезе в РИОСВ – Благоевград с обстоен инвестиционен проект. Пътната артерия между града и планината е с дължина 14 492 метра и ще бъде изпълнена на 6 етапа от по приблизително 2,5 км, като всеки от тях може да бъде въведен в експлоатация самостоятелно.

Освен преасфалтирането е предвидено демонтаж на съществуващите стоманени предпазни огради и парапети и монтаж на нови ограничителни системи, подмяна на съществуващите паркови осветителни тела и изграждане на ново улично осветление с дължина на трасето 1030 м, изчистване на банкетите от растителността, подмяна на съществуващите бетонови бордюри, осигуряване на отводняването на пътя с повдигане на съществуващите ревизионни и дъждопоемни шахти, укрепване на 28-те водостока и мостове по трасето, и др.

Според обследването на екоинспекцията пътят граничи с Национален парк „Пирин“ и попада в границите на защитените зони „Пирин” за опазване на дивите птици и на дивата флора и фауна, но по същество ремонтът няма да ги увреди и е допустим.

Община Банско обяви поръчка за реконструкция на пътя между града и хижа „Вихрен“, който е  изграден през 70-те години на 20 век, още миналата година. Прогнозната му стойност беше 13 283 403 лв. с ДДС, с 4 млн. повече от общата сума, предвидена в бюджета на общината за ремонт на всички пътища през 2021 г., и 40% от целия годишен бюджет на Банско.

Поръчката бе спечелена от консорциум „Банско 2021“ със съдружници „Грома Холд“ на Христо Савев, „Авон 5“ ООД – Банско на Йордан Еринин, Георги Бенин, Иван Еринин и Георги Златев от Банско, и „ПСТ Груп“ ЕАД на софиянците Камен Кичев, Петко Хитров и Даниел Димитров. Негов конкурент в надпреварата беше фирма „Галчев Инженеринг“ на благоевградчанина Николай Галчев, но тя бе отстранена преди отваряне на ценова оферта.

В поръчката бе изрично упоменато, че пари за ремонта няма и той ще е с отложено изпълнение. При последното посещение на президента Румен Радев в Банско кметът Иван Кадев си направи устата за съдействие пред държавата за отпускане на нужната сума, но пари още няма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене