Книга за село Махалата „събира” средства за ремонта на църквата в Струмяни

Книгата “МАХАЛАТА – в сянката на Малешево“ представи нейният автор Костандия Голев в залата на Народно читалище „“Будител-1997“ в Струмяни. Това стана с благотворителна кауза. Село Махалата е родното място на писателя, който сподели истории и спомени от своето детство там. Всички събрани средства от закупуването на книгата Голев ще дари за ремонт на църквата “Св. св. Константин и Елена“ в с. Струмяни и за обновяване на сградата на Народно читалище “Будител-1997“.

Село Махалата е част от община Струмяни, разположено е на югозападните склонове на Малешевска планина на около 841 м. надморска височина. Името му идва от пръснатите в миналото колиби в района, които с течение на времето са образували една голяма махала. Няма писмени документи, които с точност да покажат кога възниква селото. Намерените останки от глинени съдове обаче говорят за наличието на живот в този край още в древността.

От името на кмета на община Струмяни Емил Илиев и от свое име Фиданка Котева – зам. Кмет, поздрави Костандия Голев, като поднесе поздравителен адрес и подарък с пожелание за много здраве, творческо вдъхновение и да имаме още подобни поводи за радост и гордост .

Всеки който желае да се сдобие с екземпляр от книгата и да се докосне до историята и красотите на с. Махалата и община Струмяни, може да го направи в сградата на НЧ “Будител-1997“, както и по време на XVII Международен фолклорен фестивал “Малешево пее и танцува“ в с. Микрево на 7-ми, 8-ми и 9-и октомври 2022 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене