Църковен скандал в Банско!

 

ЯНКО РУСКОВ1

Скандално известният отец Янко Русков от Банско източва неврокопската епархия!?

В качеството си на архиерейски наместник нежеланият в Банско поп работи като скрит агент на пловдивския Митрополит Николай?

Лъсва истината откъде са парите за лукс, скъпи часовници и лимузини на пловдивския владика?

 

Тодор ТОДОРОВ

Калин КАЛИСТРИН

 

Преди няколко месеца миряни от Банско дойдоха в Благоевград, за да сезират свободната югозападна медия, че архиерейският наместник на Разлог, Банско, Баня, Якоруда и още куп населени места отец Янко Русков е нарушил устава на БПЦ. Той допуснал да бъде избран клирик за епархийски избирател, който няма нито средно, нито висше богословско образование. Не позволил да се посочат повече имена за избиратели, а само тези, които предварително той подготвил.

Така допуснал да се избере за такъв симпатизант на масоните. Избрани са и такива, които не събрали повече от половината гласове. „В Банско, Якоруда и 7 села не е назначен свещеник за председател, а цивилен човек. Жалби подавахме в 7-дневния срок, но всичко остана „глас в пустиня“, твърди Костадин Хаджитодоров, който е член на църковното настоятелство на храма „Свети Георги“ край Банско. Има неоспорими доказателства за опит за манипулиране и на изборите за епархийски митрополит, смятаха преди време банскалии и ни задължиха да направим журналистическо разследване за дейността на Янко Русков. Ние поехме този ангажимент пред господин Костадин Хаджитодоров.

Ако трябва да започнем със скандалната слава на отец Янко, който доказуемо е ненавиждан от своите миряни в Банско и Разлог, трябва да започнем със това че е стар партиен член на БКП, с това че името му е замесено в убийството на отец Камберов от Добринище по поръчка на покойния Владика Натанаил. Това разбира се са всеизвестни в областта факти и никой не би се изненадал от разкритието. Ровенето около отец Янко и дейността му на архиерейски наместник обаче вади на светло доста скандални и дори сензационни хипотези. Жена близка до църковните дейности в Банско, за чиято анонимност ние гарантираме, ни предостави копия от документи, разкриващи по думите и как Русков всъщност работи тайно и чисто като агент на Пловдивската митрополия и нейния владика Николай. От клон на банка в Банско Русков серийно е превеждал суми на пловдивския клон на фондация с нестопанска дейност „Православие България“. По копията от на документите предоставени ни от нашата информаторска ясно се вижда подписа на Русков а основанието е обяснено с една простичка дума – дарение. Подобни дарения са били извършвани през месец като основният обект винаги е бил пловдивският клон на въпросната фондация. От там мълчат и не искат да проговорят за какво ползват парите си, но реагираха остро като им казахме че сме журналисти и разследваме идвали ли са към тях финансови потоци от църквата в Банско. Бяхме заплашени със съд. Супер! В хода на един процес бихме поискали ясен отчет на цялата им дейност, приходи разходи и становище от прокуратура и всички институции…

Неврокопската епархия е стройна религиозна организация, която ревностно прави своя отчет и управлява структурите си по места. Всяка една църква е оборудвана с камери и съвременни средства за контрол. Това ни казват официално от нашата епархия, към която се обърнахме за становище защо техен наместник е дарявал пари на българска фондация. С каква цел? Видно гузната съвест на някои от началниците в епархията,  веднага съзряха корист в действията на отец Янко без да сме ги визирали. И според нашата информаторка това не кражба а по скоро – източване на една епархия за сметка на друга. Тя е убедена, че наместници като Русков, но категорично не само той, ползват мекушавия нрав на своя началник – митрополит Серафим, за да работят в угода и защо не срещу процент в полза на една от най-богатите епархии в страната – пловдивската. Иначе казано, скрити агенти на Николай точат другите епархии безконтролно и пълнят неговата „гуша“. Такъв ли е отец Янко?

С голяма трудност намерихме неговият мобилен телефон и се свързахме с него. Първоначално обеща да говорим, да се запознае с копията от документи, с които разполагаме но ден след разговора ни спря да си вдига телефона. Решихме да публикуваме тази част от нашето журналистическо разследване – първата с надеждата то да разпали духовете из църковните среди в Банско и да извади на бял свят истината. Убедени сме, че и самият отец Янко ще ни потърси, оправдавайки се за своето криене с нечовешката си заетост.

 

КОМЕНТАР:

 

Факт е, че административната дейност на светата българска православна църква не се контролира от държавните институции и е оставаена на своя самоконтрол. Системата обаче видно не работи. Камерите как ще докажат днес в черквата „Света Троица“ в центъра на град Банско, колко пари са влезли във вид на дарения. 100 – 200 – 1000 – 10 000, това знаят само наместникът, който ги управлява и по волята отчита на епархията. Странен ли е фактът, че отец Янко Русков управлява като наместник няколко енории в региона в абсолютно нарушение със каноните на Българската православна църква, в които ясно е казано че всеки свещеник трябва да отговоря само и единствено за една енория? Копията от документи, с които разполагаме, истина ли са или манипулация? Все на вид обикновени, дори простовати отговори, които никой от отговорните в неврокопската епархия не иска да даде. Единствено говорят миряните. Тези, които не са сложени на заплата там, но през които ръце минават парите за свещи, дарения и немалкият благотворителен труд, даден за вярата, за църквата… А те са на мнение, че такива като Янко Русков не трябва да бъдат такова, каквото са. Те смятат, че изнесената днешна версия и хипотеза е чиста истина и дават ясен отговор откъде са парите за скъпи часовници, за лимузини, тонове злато и лукс, в които тънат някои наши големи владици….

 

Следва продължение….

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене