29-годишната Вяра Карабельова, пяла пред папа Франциск в Италия, е най-новото попълнение на Камерна опера – Благоевград

29-годишната благоевградчанка Вяра Карабельва е най- новото попълнение на Камерна опера – Благоевград. Тя е сопрано, а заради разнородните й дарби и умения вече се изявява и като талантлив художник-плакатист и е  автор на последните афиши за детските спектакли, които предстоят, и ретроспективния за отминалия сезон.

„В Камерна опера се озовах по странен начин. Бях единственият слушател на майсторския клас на маестра Пендачанска, който тази пролет проведе Камерна опера. Трябваше да бъда в Италия, но станаха промени и аз в последния ден, в 5 ч. вечерта преведох таксата. Тогава се запознах с екипа на Камерна опера – Благоевград и станах артист-солист в състава й“, разказа Вяра Карабельова.

До 7 клас тя е учила в Пето училище в Благоевград, после продължила в Първо СОУ в София, в което гимназиалният етап е профилиран по изкуства. „Намира се точно под Софийска опера. Там завърших рекламен дизайн с рисуване“, разказва младата оперна певица и отбелязва: „В живота ми музиката върви паралелно с изобразителното изкуство и с литературата“.

8-годишна тя печели първия литературен радиоконкурс, но който се явява със стихотворението си „Мече-клече“.  Музикалното й обучение започва в Детската музикална школа към читалище „Н. Вапцаров“, където 6-годишна я записват да свири на пиано при Павлина Чочова. Преди това, още 2-годишна, започнала да пее във формация „Мая“.

„Майка ми Йорданка Карабельова, лека й пръст, посвети живота си на творческите ми прищевки и активности“, с любов и благодарност разказва талантливата млада дама. За профилите по изкуства в софийското училище разбрала на награждаване в столицата.

„Бях 11-годишна, лауреат на национален конкурс за поезия, и за връчването на наградите чух за това училище от децата-призьори. Веднага с майка ми отидохме да го намерим и тогава реших, че това е моето училище. За да се подготвя за приемните изпити обаче, пътувахме с майка цяла година всеки ден с автобуса в 6 часа на подготвителен курс в София и на обяд се връщахме в Благоевград, защото бях втора смяна на училище. В София паралелно с рисуването продължих уроците по пиано към Музикалното училище, като добавих и обой. Гласът ми още мутираше, за да се занимавам с пеене, но когато станах на 16 г., се свързах с първия си педагог по пеене Иванка Нинова от Музикалната академия“, разказва Вяра Карабельова.

Тя я подготвя, кандидатствала и станала студентка в Консерваторията с класическо пеене.

„Това беше голямата ми цел от дете. Била съм вероятно около 4-5 годишна, когато гледах постановка на Камерна опера, не помня коя беше, но и до днес пред очите ми е образът на Бистра Топалова. Като я видях на сцената, пожелах да стана като нея като порасна. Излъчването на тази величествена дама бе стремежът ми през всички години в училище. И съм много щастлива, че точно на 50-ата годишнина на тази толкова мила за мен институция аз съм неин солист“, откровена е Вяра Карабельова.

Тя влиза в състава на  Камерна опера – Благоевград след 2 години в Италия. Там я заварва Ковид кошмарът, затворил света за месеци.

Заминала по покана на директора на Националния институт „Франческо Тости” в гр. Отона маестро Маурицио Торели , а в институт „Гаетано Брага” в гр. Терамо правила магистратура. За двете години в Италия не успяла да отиде до Миланската скала заради наложените ограничения, но пък видяла папапа и пяла с него. Случило се на 2 юли 2021 г. на Международна конференция за мир, състояла се в Медицинския университет в гр. Терамо.

„Беше единственото събитие, което се проведе по време на „затворения“ период. Участваха учени от различни сфери и бе под егидата на папа Франциск. Аз и две колежки от Китай открихме тази конференция, изпълнявайки един канон, и я закрихме с няколко арии. Никой не ни беше казал на какъв форум и пред кого ще пеем, от съображения за сигурлност всичко се пазеше в тайна. Когато запях, вдигайки глава към залата, видях папа Франциск, папската делегация, министри от италианското правителство на първия ред“, разказва най-младата солистка на Камерна опера.

На въпрос дали не се е смутила при вида на папата, тя бе откровена: „Бях напълно концентрирана върху пеенето. Трите изпълнявахме канона акапелно една след друга, като се застъпвахме, и бе нужна пълна концентрация и самообладание“.

На юбилейния концерт на Камерна опера – Благоевгпад  на 29 септември Вяра ще участва с ария на Лиу от операта „Торандот”, както и дуети с останалите артисти.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене