Вълна от недоволство, след като Лайен предупреди Италия преди изборите за последствия, „ако се отклони от демократичните принципи“

Ръководителката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди Италия с последствия, ако се отклони от демократичните принципи, предадоха световните агенции. Това бе възприето като почти незавоалирана заплаха към крайнодесните партии в десния предизборен блок, който се очаква да победи на изборите в Италия в неделя.

По време на изказване в Принстънския университет Фон Дер Лайен заяви, че ако което и да е демократично правителство изрази желание да работи с ЕК, то двете страни ще работят заедно. „Но ако нещата се насочат в трудна посока, ние имаме средства за действие“, добави тя  и припомни случаите с Полша и Унгария.

„Какво е това, заплаха ли е?“, коментира в Туитър лидерът на крайнодясната партия „Лига“ Матео Салвини. „Уважение към свободния, демократичен  и суверен вот на италианския народ“, допълни той.

„Това беше една долна заплаха. Едно нежелано нахлуване. Тази госпожа представлява всички европейци, заплатата й се плаща от всички нас и това беше отвратителна и арогантна заплаха“, заяви още той.

Салвини допълни, че депутатите от партията му в Европейския парламент ще внесат искане за вот на недоверие на Фон дер Лайен.

„В неделя италианците гласуват, а не бюрократите от Брюксел, ако аз бях председател на Европейската комисия, аз щях да бъда по-обезпокоен за енергийните сметки“, каза Салвини.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене