Патриарх Кирил призова руснаците да не се страхуват от смъртта

Снимка: БГНЕС

По думите му е „много важно в сърцето да няма чувство, че има враг“

Главата на Руската православна църква, патриарх Кирил, призова руските граждани в сряда да не се страхуват от смъртта на фона на решението на президента Владимир Путин да мобилизира резервни части за битка в Украйна.

„Вървете смело да изпълните военния си дълг. И помнете, че ако положите живота си за родината си, ще бъдете с Бога в неговото царство, слава и вечен живот“, каза той по време на проповед в Зачатьевския манастир в Москва.

Кирил, който оправда решението на Путин да нахлуе в Украйна през февруари позовавайки се на духовни и идеологически причини, проведе проповедта малко след като руски официални лица казаха, че до 300 000 резервисти ще бъдат призовани да се бият.

Кирил заяви по време на проповедта си, че човек с „права вяра“ не е подвластен на страх от смъртта. Според него човек става „непобедим“, когато в него има „силно измерение, свързано с вечността“, и той престане да се страхува от смъртта.

„Вярата прави човека много силен, защото тя пренася съзнанието му от ежедневието, от материалните грижи, към грижата за душата, за вечността“, каза той. „Именно страхът от смъртта прогонва война от бойното поле, тласка слабите към предателство и дори към бунт срещу своите братя. Но истинската вяра унищожава страха от смъртта.“

Лидерът на Руската православна църква по-рано се е позовавал на идеята, че украинците и руснаците са един народ.
По време на проповедта си той призова руснаците да не смятат украинците за врагове. Според Кирил украинският народ „се намира в опасност“, като добави, че сега „е много важно в сърцата да няма чувство, че има враг“.

Кирил призова паството да се моли за укрепването на „братските чувства на народите на Света Русия“, така че „единството на Църквата, което е гаранция за мира в необятността на Русия, да стане още по-силно“.

Кирил също така отбеляза, че православните християни в Украйна продължават да се молят за „установяването на мир в просторите на историческа Русия“.

От началото на войната патриархът оправдаваше конфликта, като изнасяше речи за Русия като „миролюбива сила“, която не участва във „военни авантюри“. През юни той каза, че Русия е „атакувана“ по целия свят заради чувства на ревност, завист и възмущение и заяви, че това се случва, защото Русия е „различна“.

Путин каза в сряда, че неговата частична мобилизация ще засегне гражданите, които са в резерва, и че те ще преминат допълнително обучение, преди да бъдат разположени.

Нели Христова
dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене