Става по-скъпо да използваме пари в брой

Махат такси, за да ни привлекат

Банките продължават да вдигат таксите си. Наред с това обаче отменят или намаляват някои такси, за да привлекат парите на гражданите и фирмите. Това показа проверка на “Труд” за предстоящи промени в таксите на някои банки в страната.

Най-големи промени предстоят в таксите на КВС Банк (бившата Райфайзенбанк, която не отдавна беше купена от собственика на ОББ). От 15 ноември по-скъпо ще излиза тегленето на суми до 2000 лв. в брой от граждани на каса в офис на банката. В момента таксата е 0,5% от сумата, но не по-малко от 6 лв. А за суми над 2000 лв. таксата е 0,7% върху горницата над 2000 лв. След промените без значение от размера на сумата таксата става 0,6%, но не по-малко от 6 лв. В резултат, ако човек сега изтегли 1500 лв., ще плати такса от 7,5 лв., а от 15 ноември ще трябва да даде 9 лв. за същата сума.

Същевременно банката намалява някои такси, с които внасянето на пари ще става по-евтино. Например таксата за откриване на разплащателна сметка се намалява от 8 лв. на 5 лв., а на сметка с дебитна карта – от 4 лв. на 2 лв. За фирмените клиенти на банката от 1 октомври отпада таксата за откриване на срочни депозити. Досега таксата беше 1% от цялата сума, но не по-малко от 50 лв. Наред с това обаче вдигат таксата за теглене на пари в брой от бизнес клиенти.

От октомври таксата става 0,6% от сумата, но не по-малко от 10 лв., при 0,55% от сумата и не по-малко от 5 лв. в момента.

Вдигат и таксите за внасяне на пари в брой, за банкови преводи и различни други услуги за бизнес клиенти.

“Уникредит Булбанк” също вдига редица такси за граждани. В момента таксата за откриване на разплащателна сметка е 8 лв., но ако е с дебитна карта е само 2 лв. От 18 октомври таксата става 8 лв. без значение дали е с дебитна карта или не. За теглене на суми до 2000 лв. сега таксата е 0,5%, но не по-малко от 6 лв., а ще стане 0,7%, но не по-малко от 10 лв. За внасяне на суми до 3000 лв. сега таксата е 2 лв., а ще стане 0,3% от сумата, но не по-малко от 3 лв.

ОББ също вдига таксите за внасяне и теглене на пари в брой от граждани. От 15 октомври за внасяне на суми до 2000 лв. таксата става 2 лв., при 1 лв. в момента. При теглене на суми до 10 хил. лв. таксата става 0,6%, но не по-малко от 6 лв., при такса в момента от 0,55% и минимум от 4 лв. Вдигат таксите и за банкови преводи, като въвеждат и такса от 1 лв. за проверка на банкомат на наличните пари по сметка.

В Пощенска банка пък вдигат от 5 лв. на 10 лв. таксата, ако човек реши да промени лимитите по дебитната си карта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене