ВЪЗХОД! Професионална гимназия от Гоце Делчев е на път да стане световно известна

Професионална гимназия от Гоце Делчев е на път да стане световно известна.

Ръководената от Ангел Живков Професионална гимназия по механизация на селското стопанство ,,Пейо К. Яворов“, гр. Гоце Делчев е на път да стане световно известна.

Сътрудничеството на гимназията и приятелските отношения на директора с българския учен д-р Филип Фратев  слагат началото на клинични изследвания на нова молекула, разработена от известния български учен. Тя е негенерично лекарство за лечение на агресивен рак с метастази при домашните любимци. Началните резултати от приложението на молекулата върху мишки са изключително обнадеждаващи. При 32-рия ден при контролната група гризачи, страдащи от рак на млечната жлеза се установява напълно изчезване на матастазите в костите и черния дроб, единични туморни клетки се откриват в белия дроб. Първоначалните намерения на д-р Филип Фратев за продължаване на изследванията в учебно-опитното стопанство на гимназията се променят по настояване на директора Ангел Живков, които предлага на ректора доц. д-р. Добри Ярков да продължат изследванията в Тракийския университет.

Между гимназия  ‘‘Яворов“ и Тракийския университет е подписан първия договор за сътрудничество в България по закона за висшето образование. Техните партньорски отношения могат да служат за пример в България и Европа. Мотивите за преместването на опитите от гимназията в университета са поради голямата експертиза, с която разполагат учените в университета, техниката, оборудването и възможностите, които имат.

Амбицията, която имат директора на гимназията и ректора на университета са на път да направят изключителен пробив във ветеринарната медицина за създаването на медикамент за лечение на кучета и котки от д-р Филип Фратев. Това може да бъде и основата за лечение на рака при хората.

Д-р Филип Фратев е химик и астроном, ръководител на Обсерватория ‘‘Звездно Общество“, откривател и кръстник на много астероиди, които са кръстени на български революционери, царе и книжовници. Откривател е на много лекарствени продукти, за които има огромно търсене.

Професионалната гимназия от Гоце Делчев напълно заслужено е обявена за най-бързо развиващата се гимназия в България. Освен многократно нарасналия броя на учащите и работещите в гимназията се знае, че техниката, оборудването и собствения софтуер нямат аналог в никое друго българско училище.

ПГ по МСС ,,Пейо К. Яворов“ е единственото училище в Европа, което работи в посока Зелени технологии и био производство по програма ,,Иновации в действие“ за споделяне на добри практики на училищата по „Еразъм+‘‘на платформата NEWUBIE – Vi – PET за срок от 5 години.

Следим с внимание и интерес развитието на сътрудничеството между д-р Филип Фратев, гимназията и университета.

ВЪЗХОД! Професионална гимназия от Гоце Делчев е на път да стане световно известна снимка 1ВЪЗХОД! Професионална гимназия от Гоце Делчев е на път да стане световно известна снимка 2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене