Френска художничка с българско потекло избра Благоевград за своя изложба

Френската художничка Ан де Колбер   Христофоров представи в четвъртък  свои картини в Американския университет в Благоевград.    

Изложбата откри  д-р Стивън Съливан – временно изпълняващ длъжността ректор на АУБ /сн. 1/. 86- годишната французойка Ан де Колбер Христофоров приветства публиката /сн. 2/с емоционално есеистично слово, с което каза, че тя рисува, защото не може да не рисува, и пожела да се забавляват и да погледнат картините й с очите на възторжен поет. Три символа се преоткриват в цялото й творчество – живопис, акварели и текстилни гоблени. Преобладават къщата, загатваща човечеството, дървото, небето и рибата – отвъдният свят.

Известната ни художничка авангардист Елена Панайотова придружаваше и помагаше в превода на Ан и в разговора ни каза, че тя  има български паспорт, а Ан отговаря: „Аз съм българка!”. Попитах я защо, а тя отговори: „Първо, защото съм омъжена за българин – д-р Боян Христофоров, и второ, защото много обичам тази страна!”.

Харесва България заради хората, с които се е срещнала – интелигентни, чувствителни, хора , които имат отношение към музиката и изкуството. Когато е в България, Ан посещава всяка неделя храм „Александър Невски” и е възхитена от акапелното пеене. Ан и Боян са родени в един ден, в един месец и в една година – 11 септември 1936 година. Запознават се по време на Втората световна война, женят се на 11 септември и са заедно до днес. Имат четири деца с български имена и 12 внучета. Никола е финансист и  работи в банка в Париж, Пиер е предприемач и е кръстен на дядо си Петър Христофоров. Елен  живее в Гваделупа и има 4 деца.  Здравен мениджър е и ръководи 700 души в 4 болници. Калин е най-малката и работи като специалист човешки ресурси. Тя  има 3 деца.

Домът им във Франция винаги е отворен за български студенти, аспиранти, млади учени  и хора на изкуството. Боян Христофоров вече е отбелязал в списъка си 91-ия им гост, който живее в техния дом, и единственото му условие е да бъде сериозен и да си взима изпитите. Ан държи да  научи  студентите какво представлява френското общество, да ги запознае с френската култура, образование и история.

ЮЛИЯ КАРАДЖОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене