Река Канина плаши хотелиери в Огняново, държавата бави 7 месеца парите за корекция на коритото

Има голям риск от разлив на река Канина в района на гърменското село Огняново, където са изградени повечето хотели. В този участък има съборени два моста от пороя през декември миналата година, много паднали във водата дървета, старите подпорни стени също са рухнали в реката. При нов силен дъжд водата може да излезе от коритото заради затлачване и да наводни хотелските комплекси в СПА курорта.

„Още през февруари сме внесли проект за корекция на коритото на река Канина в района на село Огняново в Комисията по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Поискаха ни съпътстващи документи, които обаче ги има в проекта. Идва есента, а с това и по-обилните валежи. Притеснени сме всички да не стане някоя голяма беля”, коментира днес кметът на община Гърмен – Феим Иса.

Стойността на проекта е в размер на 3,9 милиона лева. Предвижда се направата на корекции на речното корито в протежение на 1,9 километра. Районът, който ще се ремонтира, е от моста, свързващ курортното селище Огняново със село Марчево, в посока към горната част на курорта.

Ще се изградят множество подпорни стени, ще се направят и баражи, както и други строително-ремонтни дейности. Целта е да се защитят населените места от двете страни на реката – Огняново и Марчево, от наводнения. Често при проливни дъждове река Канина излиза от коритото си и причинява големи материални щети.

„Знам, че са ни одобрени 1,9 милиона лева по този проект. С тези пари ще укрепим най-кртичните участъци. Трябва да решим проблема с наводненията в курорта Огняново. Спрем ли разливите на реката, то ще гарантираме спокойствие за хотелиерите и запазване на вече изградената инфраструктура”, каза още Феим Иса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене